Sezona čizama je zvanično počela i dok uglavnom razmišljamo o novim modelima kojima ćemo dopuniti svoju dragocenu kolekciju obuće, vreme je da malo budemo i praktični. Evo ključnih pravila za negu obuće, uz koje će vaš omiljeni par potrajati duže.

1. Zaštite ih od kiše i snega

Zaštitni sprej je važna investicija, jer on čuva vaše čizme od neočekivanih promena vremena i pljuskova. Nabavite univerzalno sredstvo koje je zgodo za sve tipove kože i prskajte ga kao da nanosite lak na kosu. Sprej će takođe štiti kožu i od fleka i prljavštine, jer će biti dovoljno da protrljate maramicom kada želite ih očistite. Ponavljajte postupak jednom nedeljno.

2. Hidrirajte svoju kožu

Baš kao što hidrirate i svoju drugu kožu. Hladnoća će uticati negativno i na obuću, pa joj je zato tokom zime potrebna dodatna hidratacija, zato negujte svoje čizme namenskim kremama za obuću, ili jednostavno, pomadama koje koristite inače.

3. Uklonite tragove soli odmah

Fleke od soli koje gotovo nemoguće izbeći kada napada sneg, važno je ukloniti što pre i ne čekati da se zauvek „urežu“. U prodavnicama obuće nabavite sredstvo za uklanjanje fleka od soli i nanesite ga odmah po povratku kući iz šetnje po snežnim ulicama.

4. Ojačajte podlogu

Preporučljivo je zalepiti još jedan dodatni gumeni sloj na petu, čak iako vam čizme deluju dobro potkovane. To će zaštiti podlogu i produžiti vek trajanja čizama, a svaki obućar će to obaviti za jedno popodne, po prilično povoljnoj ceni.

5. Pratite stanje štikli

Kada se iskrza flekica na štikli, bolje zameniti je pre nego kasnije. Ako čekate trenutak kada će hod u njima postati gotovo nemoguć, ne samo da će vas popravka koštati više, već možda uopšte neće ni biti moguća. Zato pratite stanje pod petom i čim se flekica istroši, trknite po novu.

6. Posebna nega za prevrnutu kožu

Dok će čizme od glatke kože uz minimum nege preživeti većinu vremenskih neprilika, one od prevrnute kože ipak zahtevaju više pažnje. Esencijalni proizvodi za negu su četka i gumica za čišćenje prevrnute kože, a mogu se nabaviti u svakoj malo boljoj prodavnici obuće. Gumica će dovesti u red one uglačane delove koji postaju sjani, kada se materijal iznosi i počne da bledi. Posle nje dobro iščetkajte čizme da biste uklonili sve ostatke prljavštine i „razbarušili“ prevrnutu kožu ponovo. Ne zaboravite i na sprej za negu, koji će vratiti stari sjaj čizmama.

7. Prebrišite čizme posle svakog nošenja

Ne budite lenji. Na kraju svakog dana prebrišite čizme krpicom koju ste namenili samo tome, kako biste uklonili svu eventualnu prašinu koja se nakupila.