Umesto blejzera, ove jeseni nosimo barn jakne: Kultni "old money" komad je jedini koji vam treba za novu sezonu

Barn jakna se najčešće izrađuje od platna ili voskovanog pamuka, dva materijala dovoljno izdržljiva da podnesu kišovito vreme.

Claire Guillon / Camerapress / Profimedia

U modnom svetu, trendovi se neprestano smenjuju, a čak i oni najdominantniji stilovi ponekad ustupe mesto novim idejama. Tako je i sa blejzerima, koji su godinama bili nezaobilazan komad u jesenjoj garderobi. Međutim, jedan klasik sa bogatom istorijom polako preuzima njihovo mesto, a reč je o barn jakni, omiljenom izboru aristokratije i modnih insajdera. Ovaj komad, često povezan sa kraljevskom porodicom i britanskim seoskim ambijentom, danas je postao jedan od najtraženijih komada među ljubiteljima sofisticiranog, ali praktičnog stila.

Barn jakna, omiljena među članovima britanske kraljevske porodice — od kraljice Elizabete II, preko princeze Dajane, pa sve do princeze Kejt — već decenijama dominira njihovim countryside odmorima. Prepoznatljiva po somotskoj kragni, dubokim džepovima i toploj postavi (bonus poene dobićete ako je u kariranom dezenu!), barn jakna se najčešće izrađuje od platna ili voskovanog pamuka, dva materijala dovoljno izdržljiva da podnesu kišovito vreme.

Londonska modna scena je, međutim, uspela da promeni percepciju o ovoj jakni, prikazujući načine kako da se ona stilizuje tako da prevaziđe prvobitno zamišljene okvire. Dua Lipa nedavno je ponela predimenzioniranu zeleno-smeđu barn jaknu uz kratak šorts i kačket tokom šetnje plažom.

Na primer, londonska kreatorka sadržaja Lucy Williams uklopila je svoju barn jaknu sa belom majicom, crnim farmerkama širokih nogavica i Onitsuka Tiger patikama. Marilyn Nwawulor-Kazemaks, s druge strane, nosila je krem verziju uz belu majicu, podvrnute farmerke, čarape i mokasine, dok je Marianne Smyth iz Belfasta zamenila mokasine za gležnjače i dodala kaubojski kaiš.

Barn jakne nisu samo popularne među IT devojkama. Mnogi luksuzni brendovi prepoznali su praktičnost ovog komada i rastuću bazu obožavalaca, pa su u svoje kolekcije uvrstili visoko-kvalitetne verzije ovog predmeta (Hermès, Victoria Beckham...).

SplashNews.com / Splash / Profimedia 

Abaca Press / Alamy / Alamy / Profimedia 

Ako ste se nakon ovog mini fashion reporta i vi zaljubili u barn jakne, u galeriji smo izdvojili naših top 5 preporuka ovog modela koji se mogu pronaći u kolekcijama modnih brendova (od fast-fashion do high end etiketa).