Kada je Karl Lagerfeld poslao 36 spektakularnih, luksuznih krznenih komada na pistu tokom Fendijeve revije na Haute Couture FW izdanju, uspeo je da izazove u isto vreme talas oduševljenja ali i val negativnih komentara! 

Šok i osuda je došla od strane grupe ljudi koja se protivi korišćenju prirodnog krzna (Peta lovers), koja je krajnje burno reagovala kada je shvatila da je na Fendi reviji dominiralo krzno i to od lisice, kanadske kune, persijske mačke.

Aplauz je došao od strane fashion insajdera i lojalne Fendi klijantele koja je pozdravila ovaj hrabar i riskantan potez Lagerfelda koji slavi 50 godina koliko je na čelu italijanske modne kuće.  

Međutim, vest da jedna bunda od prezentovanih 36 košta paprenih milion evra je šokirala sve!

Naime, dugačka bundica crne boje od kune sa srebrnastom dlakom koja se sjajila na reviji pod snopom veštačkog svetla što je uticalo da krzno izgleda kao da se preliva na mesečini kako prenose Financial Times će koštati čak milion evra! 

Zar je moguće da jedno krzno može toliko da košta? I šta je uslovilo toliko visoku cenu?

Naime, kuna od koje je napravljena bundica prevashodno može da se nađe samo u ruskim šumama na Sibiru, a smatra se specijalnom vrstom jer zadržava punoću, sjaj i mekoću bez obzira na način na koji je prerađena. Dlaka ove kune važi takođe za najraskošniju i najlepšu dlaku među kunama. 

Pre same revije, Lagerfeld je prokomentarisao kako Fendi više nije u mogućnosti da plasira veliki broj bundica, bar ne u onoj količini u kojoj bi želeli i da je do toga došla usled promena u industriji proizvodnje krzna, odnosno tendencija da se osmisle nove tehnike prerade koje naravno iziskuju veću sumu novca.

"Sećam se kako smo pre 30 godina imali finalni defile sa 20 bundica od kune. Ukoliko želite da takav krešendo na kraju imate i danas, imate sreće ako možete da napravite do 3 komada jer većina tih životinja više se ne lovi skoro nigde. Zbog toga je krajnje teško da napravimo visoku modu s krznom jer sva ta krzna koja smo koristili pre, više nisu dostupna pa moramo da osmišljavamo nove tehnike i da kombinujemo nekoliko krzna ne bi li dobili približno sličan kvalitet. Moramo da shvatimo da više nismo u osamdesetim," izjavio je Karl za portal WWD naglašavajući da je izrada bundica preskupa i da može da košta više nego kupovina jedne kuće!