Britanska kreatorka nastavlja da prati svoj buntovnički duh i dok se svi okreću u najnovijim kampanjama poznatim licima, prijateljskim vezama, Vivienne Westwood svoju kampanju posvećuje unisexu, odnosno, potpunoj jednakosti između muške i ženske mode.

U ulozi glavne manekenke se našla poznata glumica Gwendoline Christie, inače zvezda popularne serije Game of thrones (lik Brienne) čija pojava je često okarakterisana kao unisex i kao krajnje neženstvena.

Ova poznata glumica koju krasi izrazito mišićava, muška građa i visina od 190 cm je pozirala ispred objektiva Juergena Tellera u društvu muškog modela, Leeba Freemana.

Mada, ko god je pogledao kolekciju slavne dizajnerke primetio je da je Vivienne odlučila da apsolutno napravi simbozu muške i ženske mode.

"Pantalone za žene, da! Haljine za muškarce, i to one koje nose i žene? Pa naravnooo! Haljine koje nemaju naglašen struk? Modi je potrebna sloboda i teror, kao i igra proporcija: široka ramena, mala glava. To je tako seksepilno, tako zavodljivo jer je novo," izjavila je Westwood.  

74-godišnja kreatorka je upoznala 40 godina mlađu glumicu koja je trenutno u vezi sa britanskim kreatorom Gilesom Deaconom, na nedavno održanoj reviji linije Red Label, kada je shvatila da bi Christie bila sjajna za novu kolekciju u kojoj su svi modeli gender-neutral.

"U ovoj kolekciji jedan te isti model kostima, odela mogu da nose i žene i muškarci. Pa ima li boljeg modela od Gwendoline? Pitala sam je da li bi sarađivala sa mnom. Ona je tako privlačna žena." 

Christie se nadovezala na celu priču konstatujući koliko je srećna što joj se ukazala ova prilika.

"Sviđa mi se ta 'unisex' tema koja krasi ovu kolekciju. Vivienne uvek i u modi razmišlja revolucionarno, drugačije. Ona je aktivista ne samo za ljudska prava već i za modu koja je van svih stereotipa i koja lepoti prilazi s intelektualne strane." 

Inače, gender-natural je u poslednje vreme itekako jedan od glavnih trendova prilikom snimanja kampanji, ali i kreiranja novih kolekcija. Mnogi dizajneri poput Miucci Prade, Wanga pa i Victorije Beckham smatraju da je moda univerzalna i da ju je nemoguće podvesti pod pol.

"Kada razmišljam o ljudima za koje kreiram, uvek mislim na oba pola, ili da budem precizniji, uopšte ne mislim na pol," izjavila je Miuccia Prada.