Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Humanitarna akcija: Beogradski modni dizajneri pomažu deci oboleloj od cerebralne paralize

U cilju prikupljanja sredstava za decu obolelu od cerebralne paralize, danas će se u Mikser House-u održati humanitarna modna revija.

  Izvor: foto: Promo

Dete obolelo od cerebralne paralize najčešće ispoljava sledeće simptome: ne podiže glavu, ne okreće se, ne sedi kada za to dođe vreme, ne reaguje na majku i okolinu, slaba napetost ili mlitavost mišića, poteškoće prilikom hranjenja, jaka iritabilnost, neusklađeni pokreti (ataksija), nevoljni pokreti (atetoza), upotreba samo jedne strane tela, odsutnost osmeha.

Budući da nema dva ista deteta s cerebralnom paralizom potreban je individualni program osposobljavanja. Svaki program se sprovodi pojedinačno i prilagođen je stanju deteta, a može biti izmenjen u skladu sa dostignutim razvojem, što procenjuju članovi tima u toku tretmana.

Fizikalni terapeut, radni terapeut i govorni terapeut nastojaće da poboljšaju: držanja tela (sedenje, stajanje, kretanje). Posebna pažnja se pridaje razvitku mišljenja, govora, komunikacije i korigovanju vida. Dete se takođe uči hranjenju, oblašenju, a krajnji cilj je postići najviši stepen samostalnosti (onaj koji je moguć). Školovanje zavisi od stepena dostignutog razvoja deteta.

Delotvornost fizikalnog tretmana zavisi od težine oštećenja mozga, od postojanja drugih oštećenja (kao što su malformacije i defekti čula, epilepsija i drugo) i od samog tretmana, od  vremena kada je započet, koliko je ciljan i kakvim se intenzitetom provodi.

Iz tog razloga Rotaract klubovi Beograd-Čukarica i Beograd Balkan su odlučili da projektom "Humanitarna modna revija" pomognu Savezu za decu obolelu od cerebralne paralize u vidu opremanja rekreativne sale, koja je neophodna da članovi saveza dobiju bolje uslove i potrebnu pomoć pri svojim dnevnim fizikalnim vežbama i tretmanima.

Humanitarna modna revija se održava 9. marta u Mikser House-u (Karađorđeva, 46), sa početkom u 20 časova. Osam poznatih mladih dizajnera (Milica Opačić, Ines Atelier, Lada Dragojević, Nina Karlavaris, Marija Grahovac, Modni studio Kjara, Kristina Mijačević, Zistakis Atelier) predstaviće svoje kreacije, koje će moći da se kupe po simboličnoj ceni od 100 evra. 

Sav novac koji se prikupi od prodaje haljina i ulaznica namenjen je pomoći "Savezu za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda".

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity