Retko kad se desi da neka filmska kreacija postane popularnija i upamćenija od samog filma. Mi pamtimo samo jedan slučaj. Naime, pre 61 godinu, 15. septembra, na njujorškom vrelom trotoaru neodoljiva MM je snimila scenu koja defintivno spada u kultne filmske scene.

Stojeći iznad ventilacije podzemne železnice, Marilyn je odevena u belu, lepršavu haljinu, osmehujući se pustila da joj vazduh podigne suknje, otkrivši njene seksi butine i beli donji veš koji je nosila ispod. Iako sam film "The Seven-Year Itch" nije doživeo neki konkretniji uspeh, haljina i sama scena koja traje tek nekoliko sekundi, jesu.

Kultna scena je snimana čak 14 puta pre filnalne verzije na njujorškoj lokaciji, ugao Lexington Avenue i 52 Ulice, dok je snimanje ispratilo nekoliko fotografa, srećnika koji su imali priliku da uslikaju legendarni momenat u sedmoj umetnosti...

Što se tiče same kreacije, nju je osmislio William Travilla koji je dizajnirao nekoliko kostima i za druge MM filmove (uključujući zavodoljivu pink haljinu iz filma Gentlemen Prefer Blondes). Iako ju je sam William nazvao "glupa mala haljina", kreacija je doživela da postane jedna od najpopularnijih, a nakon njegove smrti je prodata na aukciji za 50 000 dolara. 

Pa šta se kasnije desilo sa kultnom haljinom?

1971. godine kupila ju je glumica Debbie Reynolds za smešnih 200 dolara, dodavši je svojoj impresivnoj kolekciji odeće koju je skupljala.

2011. godine, Debbie je veliki deo svoje kolekcije dala na aukciji. Među stvarima je bila i čuvena haljina koja je prodata tada za neverovatnih 5. 2 miliona!!! To je tada bio rekord u prodaji neke aukcijske kuće za filmski kostim. Srećnik koji je odvojio ogromnu sumu se za kreaciju kupio nadmetao preko telefona, a njegov identitet je do sada ostao anoniman. 

Poslednji put kad je haljina bila izložena u javnosti je oktobar 2012. godine, kada su je posetioci muzeja Victoria and Albert Museum videli na izložbi "Hollywood Costume". Navodno, kreaciju je priložila zbirci glumica Meryl Streep koja je otkrila tada da poznaje vlasnika te da je smatrala kako bi sama haljina bila odličan deo izložbe.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija