Missoni brend je nastao negde oko 1953., kada su se Rosita Jelmini i Tai Missoni venčali.  

Ali čak i nakon šest decenija prisustva u medijima još uvek postoje neki delovi Missoni mitologije koji nisu bili poznati.

Srećom za ljubitelje ove italijanske kuće, osnivač Rosita Missoni i njena ćerka i aktuelni kreativni direktor, Angela Missoni, sastale su se sa izvršnom direktorkom CFDA, Fern Mallis prošle nedelje kako bi razgovarale o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Missoni brenda.

Dvosatni razgovor doticao se tema od braless modela do susreta sa Dianom Vreeland koja je Missonijeve upoznala sa Stanley Marcusuom, što im je osiguralo prvi američki račun u Neiman Marcus banci.

U nastavku pročitajte pet najzanimljivijih delova Missoni istorije koji bi mogli biti nepoznati čak i najvećim fanovima brenda.

Legendarna uradnica Voguaa, Diana Vreeland komentariše skicu Missoni kreacije; Foto: instagram/missoni

Tai Missoni  je verovatno izmislo "athleisure".

Rosita i Ottavio "Tai" Missoni prvi put su se sreli na Olimpijskim igrama 1948. godine u Londonu, gde je Tai takmičio kao sprinter. Nekoliko dana nakon trke, sreli su se opet na londonskom Piccadilly Circus trgu. Rosita sećajući se tog događaja, govori da tačno pamti šta je Tai tog dana nosio: "Intenzivno plavu jaknu sa dva reda dugmića, sive pantalone od flanela, elegantnu pletenu kravatu i broš sa grbom Italije na jakni."

U to vreme, Tai je proizvodio trenerke od trikotaže sa svojim saigračem Giorgiom Oberwegerom u Trstu, Italija.

"Oni su napravili fantastične stvari. U svoju proizvodnju su uneli upotrebu rajsveršlusa ", prisetila se Rosita, objašnjavajući da su njihove trenerke imale rajsveršlus sa strane kako bi se mogle oblačiti i sa obuvenim patikama. Dok su gornji delovi trenerki bili izrađeni od rebrasto pletenog materijala.

Missoni se nije uvek zvao Missoni.

Rositin i Taijev prvi posao sa trikotazom zvao se Maglificio Jolly, koji se grubo prevodi kao Joker trikotaža. Ime mu je proizašlo iz Rositine sujeverne prirode, jer je ona izuzetno sklona broju 7, ali je promenjen u Missoni tek nakon što su dobili porudžbinu od 500 haljina iz milanskog butika La Rinascente.

"Isporučili smo im odeću ne govoreći im da smo promenili ime!", rekla je Rosita.

Anna Piaggi za "Arianna" magazin, 1960-tih ; foto: Instagram/missoni

Njihova druga modna revija održana je u bazenu, a jedan od posetilaca bila je Anna Piaggi.

Godine 1967., Missoni je sarađivao s francuskom stilistkinjom Emmanuelle Khanh na kolekciji koja je prikazana u bazenu u Milanu. "Fotelje na nadvavanje su plutale sa jedne strane bazena na drugu, suprug Emmanuelle bio dizajner,i on je dizajnirao prvu fotelju na naduvavanje, i on je takođe dizajnirao i kuću na nadvavanje koja je bila u sredini bazena," seća se Angela.

"Odjednom se kuća izduvala i sve devojke su završile u vodi u kojoj je nastala velika žurka!"

Njeno najdraže sećanje na to veče je kada je tadašnja urednica magazina "Arianna" Anna Piaggi stigla.

"Sećam se da je Anna Piaggi došla u haljini koja je bila pola crna, a pola bela. Već tada ona je nosila vintage Missoni."

Anna Piaggi je vremenom postala jedan od najvećih obožavalaca brenda.

Missoni je primenio braless flawless pre nego što je postalo cool.

Krajem 1967., Missoni je bio gost na Pitti sajmu u Firenci. Sa kolekcijom koja se sastojala od prozirnih Lurex topova i haljina kroz koje se video donji veš manekenki.

"Njihov donji veš nije bio prikladan, jer se sastojao od belih gaćica i belih grudnjaka", rekla je Rosita.

"Pa sam rekla, dobro, mogu zadržati svoje gaćice, ali barem nek grudnjak skinu."

Rezultat? Danas bismo ga nazvali "braless flawless", ali u to vreme, novinari su ga nazvali  "Crazy Horse mode." 

Angella i Rosita Missoni, foto: instagram/missoni

Angelina i Rositina je omiljena testenina su špagete.

U slučaju da se pitate šta se poslužuje za večere čiji je domaćin porodica iza legendarnogiItalijanskog brenda: "Špageti su stvar koju možete okrenuti na mnogo različitih načina, tako da ako želite kupiti testeninu,  kupite baš tu vrstu", savavetuje Rosita Missoni.

Priredila: Jelena Bokić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija