Met Gala spada u top događaje. Svečanost koja se bar u modnom ali i holivudskom miljeu iščekuje skoro jednako kao Oskari ili Kanski festival.

Ono što je specifično za Met galu je TEMA večeri koju već odavno bira suverena kraljica gale, Anna Wintour. Međutim, iako iron lady svake godine pored Teme jasno i koncizno odredi i nekoliko pravila, poput zabrane mobilnih telefona, većina zvanica ne shvati dress code ozbiljno i pojavi se tek tamo u nekoj haute couture kreaciji čija izrada je koštala nekoliko hiljada eura.

Ali i u moru tih neozbiljnih, nađe se neko ko se istinski potrudi da odgovori na zadatu temu. 

Ovogodišnja je bila „Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology“, ili ti odnos između unikatnih, ručno šivenih komada i onih koji se prave industrijski, uz sada već naprednih hi-tech mašina. 

Tako su neki od dizajnera i napravili kreacije za svoje muze, koje bi mogle da budu primer tog odnosa. Na primer: Georgina Chapman ispred Marchese odenula svoju dragu prijateljicu, model Karolinu Kurkovu u raskošnu plavičastobelu haljinu koja je izgledala kao da je napravljena od tila, perja i svetlosne instalacije.

Georgina je prilikom kreiranja iste sarađivala sa IBM kompanijom.

Krajni rezultat je „haljina koja saoseća“ odnosno reaguje na emocije fanova uz pomoć LED sijalica koje se pale i gase stvarajući jedan glamurozan i nesvakidašnji momenat na teksturi haljine koju krase dekorativni pupoljci...

Drugi uspešno urađen zadatak ide na račin Zac Posena i njegove „Cinderella“ haljine koju je nosila Clare Danes, zvezda hit serije Homeland. 

Američki dizajner je osmislio haljinu od takođe plavičastobelog organdina, balske konstrukcije koja je u mraku svetlucala kao haljina koju u crtanom filmu nosi Pepeljuga.

Zac je na ovoj haljini sarađivao sa Google platformom, Made with Code koja pomaže mladim devojkama da se bolje upoznaju sa IT svetom.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija