Francuski dizajner luksuzne obuće Christian Louboutin je u saradnji sa Henry Taiem, bivšim profesionalnim rukometašem i osnivačem francuske online prodavnice sporthenri.com, dizajnirao formalnu odeću koju će predstavnici Kube nositi na ceremoniji zatvaranja Olimpijskih igara u Riju.

Komadi su dizajnirani u konsultaciji sa trenutnim i bišim olimpijskim sportistima sa Kube - i to je jedan od razloga zbog čega se ova kolekcija razlikuje od svih koje smo videli tokom godina.

Tokom protekle dve godine modna industrija se okrenula ovoj zemlji kao neiscrpnom izvoru inspiracije i makretinške magije. Međutim, ipak se većina dizajnera više zainteresovala za Kubu pre revolucije, dok je manji fokus bio na budućnosti ove zemlje.

Stella McCartney je svoju resort 2016 kolekciju predstavila tako što je organizovala pravu kubansku fiestu, i na taj način je promvisala cvetne i šarene haljina.

Oni su otišli toliko daleko, da su unajmili duplere Che Guevare i Fidel Castroa, koji su sedeli za piknik stolom, pušili cigare i igrali domine. Od tada je skoro svaki veliki svetski magazin iskoristio temu Kube za svoje editorijale.

Ipak je pobedu među ovakvim “predstavama” odneo Chanel za reviju resort 2017.

Ovaj brend je doveo 700 ljudi u Havanu, gde su modeli nosili majice sa natpisima “Viva Coco Libre!” i beretke kakve je nosio Che.

Lagerfeld je tada rekao da je celi projekat zapravo njegova vizija Kube, ali i dodao da je njegova ideja veoma detinjasta. Verovatno je zanimljivo napomenuti da se Chanel čak i ne prodaje na Kubi.


Foto: Instagram / sportyhenri

Verovatno postoji samo jedan primer u industirji koji nije površan kada je u pitanju Kuba, a to je Proenza Schouler resort i ovogodišnja prolećna kolekcija.

Dizajneri Jack McCollough i Lazaro Hernandez su posetili ovu zemlju i upoznali druge otuđene članove porodice. To je inspirisalo treptavu i teksturisanu kolekciju koja se nije zasnivala na pre-revolucionarnim motivima.

U videu o Olimpijskom projektu (na kraju teksta) Louboutin i Tai objasnili su kako su obojica imali želju da dizajniraju odeću za kubanski tim dok su pre dve godine radili slikanje u njihovoj zemlji.

Louboutin je čak u jednom intervjuu rekao da već petnaest godina redovno posećuje Kubu.

Foto: Instagram / britishgqfashioncrew

Gardaroba koju sportisti nose na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Igara su ponos za mnoge zemlje - ali i prilika da se pokažu domaći dizajneri - tako da je čudno što je kubanska vlada prihvatila predlog jednog Francuza.

Louboutin i Tai su se potrudili da prihvate kritike trenutnih i bivših kubanskih sportista kako bi došli do kreacija koje će imati sve elemente Kube, uključujući i odvažne jarke patike i štikle, kao i sakoe inspirisane Guayaberom uz istaknute zastave. Ovakav dizajn je potpuno suprotan od onog žutog koji smo imali prilike da vidimo u Londonu 2012. godine.

Foto: Instagram / louboutinworld

Ovaj projekat je svakako sjajna marketinška prilika i za Louboutina i Taia, kao što možemo da vidimo u fotografijama i videu koji su pušteni ove nedelje.

Dok je kubanska vlada sigurno ponosna na to što će njihovi sportisti privću najveću pažnju i izgledati moćno i moderno pred kamerama. A kako siromaštvo i nepravda i dalje ne dozvoljavaju Kubi da dostigne svoj pun potencijal, nešto ovako jednostavno, kao kvalitetne i vesele uniforme može biti moćan simbol njihove budućnosti.

Priredila: Bojana Đorđević

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija