Jednom prilikom ova toliko posebna, autentična lepotica je proglašena "verovatno najlepšom ženom na svetu" od strane čuvenog modnog fotografa Richarda Avedona, koji ju je izabrao za svoju muzu u trenucima kada su nastale njegove čuvene modne fotografije. 

Njeno izuzetno egzotično lice dovelo ju je do naslovne strane američkog Harper's Bazaara 1959. godine i učinilo da osvane kao prva osoba u zapadnom svetu na naslovnici, koja nije belkinja. 

Van sveta visoke mode, gde je bila obožavana više od 50 godina, retko ko zna da je pobegla i venčala se sa Luis Miguel Dominguinom, poznatim toreadorom, da je imala ljubavnu aferu sa holivudskim glumcem Williamom Holdenom, kao i da je u Parizu išla na žurke sa Pikasom, dok je u Njujorku đuskala uz Warhola.

Prelepa China je proputovala svet sa Avedonom, isprva kao model, a zatim i kao modni urednik, dok je u međuvremenu izbacivala modne kolekcije, osmišljavala televizijski program, i podigla dve kćerke, većim delom kao samohrana majka.

"Nikada nisam ni sanjala da ću uspeti da uradim sve što jesam", rekla je Machado, više u čudu nego hvaleći se. "Ali sve mi se jednostavno neprestano dešavalo samo od sebe."

foto: Instagram/hmystique

Machado se rodila u Šangaju, u Kini kao Noelie Dasouza Machado. Otac joj je bio Portugalac, majka Kineskinja; baka po mami iz Goe. Otac i majka su joj se sreli u Hong Kongu. U mladosti je vreme provodila učeći kako da kuva, šije, veze i tka.

Nakon Drugog svetskog rata, porodica joj se seli u Argentinu, zatim Peru i Španiju. Sa 19 godina upoznaje čuvenog (i moramo dodati prelepog) toreadora, Luisa Miguela Dominguína. Zbog veze sa njim i činjenice da je pobegla ne bi li se udala za njega, Chinin otac nije sa njom razgovarao 15 godina!

Zanimljivo je da su lepoj manekenki uzori lepote bile belkinje, a jedna od njih i Ava Gardner, žena zbog koje ju je Luis Miguel ostavio.

Po završetku veze sa toreadorom, Machado se seli u Pariz i počinje da se bavi modelingom. Prvi aganžman joj je bio za velikog Huberta de Givenchyja. 

foto: Instagram/kenharveymgmt

"Mislili su da menjam neku bolesnu manekenku, pa su me ščepali, obukli i gurnuli u prostoriju u kojoj se prikazivala kolekcija. Nisam znala skoro ništa o manekenskom hodu, pa sam samo imitirala devojku koja je hodala ispred mene. Na kraju revije predivni Givenchy mi je prišao i pitao me: Želiš li da budeš u Kabini? - tako su zvali grupu manekenki koje rade za modnu kuću. To je bio početak svega."

U tom periodu je ime Noelie promenila u "China".

Kasnije je radila i za Dior i Balenciagu. Za Givenchy je radila tri godine, i tada je bila najplaćeniji model u Evropi sa zaradom od 1000 dolara dnevno!

foto: Instagram/mgiesbrown

1957. udala se  za glumca Martina LaSallea (razveli su se 1965.) Par se skrasio u Njujorku, gde je Machado upoznala Dianu Vreeland, a preko nje i Richarda Avedona, sa kojim je razvila blisko prijateljstvo i koga je umela da zove "mentorom svog života".

Avedon ju je proglasio "verovatno najlepšom ženom na svetu".

Njegove fotografije Chine iskorišćene su u jednom od čuvenih izdanja Harper's Bazaara iz 1959. godine, gde se China pojavila na naslovnici.

"Bila je 1958. godina, i izdavači su govorili 'ne možemo da stavimo ovu devojku u časopis. Svi na jugu će otkazati pretplatu i niko neće hteti da se reklamira u časopisu!' Ali, slike su ipak objavljene u februaru 1959. godine i to zato što je - ovo sam saznala tek 20 godina kasnije - Dik zapretio da će raskinuti ugovor s njima ako ih ne objave!" Njen uspeh u svetu mode otvorio je vrata "generacijama manekenki drugih rasa, od Iman i Naomi Campbell do Jourdan Dunn i Sessilee Lopez."

foto: Instagram/richofflifetv

Machado je tri godine radila ekskluzivno za Avedona pre nego je dobila posao urednice u Harper's Bazaaru, gde je kasnije postala i modna direktorka i počela da se bavi izdavaštvom, modom i televizijom. 1989. godine našla se i na međunarodnoj listi najbolje odevenih osoba.

Modelingom je nastavila da se bavi i u osamdesetoj deceniji života, pojavivši se u Cole Haan kampanji 2013. a nedavno je pozirala i za Ray Ban ispred objektiva Stevena Meisela.

Umrla je od srčanog udara 2016. u 86 godini u svom domu na Long Ajlandu, a za sobom je ostavila značajno zaveštanje u svetu modnog izdavaštva.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/