Britanski Guardian nedavno je sproveo svojevrsno istraživanje tržišta rada u sklopu reportaže za ovaj list. Podaci do kojih su došli novinari u najmanju su ruku poražavajući. Većina britanskih high street brendova svoje fabrike iz Kine preselila je u južnoistočku azijsku republiku Mjanmar. Iz krajnje praktičnih razloga naravno, jeftina radna snaga.

Međutim, iako praktični, ovi razlozi nikako nisu opravdanje za ono što se dešava u fabrikama koje su u vlasništvu kompanija Sports Direct i New Look, koje poseduju najpopularnije high street brendove.

Ove kompanije maksimalno koriste zakone države Mjanmar (bivša Burma), koji su za zapadne standarde poprilično nemilosrdni prema deci, te ih pojedini mediji nazivaju i robovlasnicima modernog doba. U Mjanmaru možete dobiti redovno zaposlenje već od 14 godine i to bi možda bilo sasvim u redu, ukoliko ova deca ne žele da se školuju i žele da rade, međutim tužna istina je ta da naravno nemaju izbora.

Ipak, ni za to ne možemo kriviti vlasnike kompanija.

Ono za šta ih možemo okriviti to su apsurdno niske plate. Radnici su plaćeni svega nešto više od 1 evro po satu!

Jedan od radnika objasnio je zašto zapravo ovako nešto "prolazi" kod kupaca i menadžera sa zapada koji dolaze u kompaniju.

"Kada dolaze u posetu i obilazak pogona, njihov dolazak je najavljen i nama je rečeno tada da taj dan ne dolazimo na posao. Tako da oni ni nisu upoznati sa tim da u fabrici rade deca."

Ova reportaža čuvenog britanskog lista razotkrila je još jednu šokantu činjenicu, a to je ona da se neke kompanije poznatih brendova, čak ne pridržavaju ni zakona o minimalcu o ovoj državi, te da maloletnim radnicima po satu isplaćuju svega 1 evro!

Radnici na ovu temu kažu da su vrlo nezadovoljni ovakvim uslovima, ali da nemaju izbora. Žive u predrađima bez struje i pijaće vode i bukvalno preživljavaju. 

Kada su ove informacije došle do direktora kompanija, njihova predstavnica je izjavila: "Pod konstantnim smo pritiskom od strane brenda da smanjimo troškove. Sa druge strane, potrošači žele što nižu cenu odeće i to je upravo ona koja se najviše prodaje."

U ovoj zemlji trenutno postoji oko 400 ovakvih fabrika, a 90 posto njihovih zaposkenih čine žene. 

Kada se ova tema pojavila u medijima, čelnici kompanija istakli su da rad dece potpuno neprihvatljiv, ali da je sa druge strane u Mjanmaru zakonom dozvoljen rad od 14. godine.

Neki od kreativnih direktora ovih brendova izazili su zabrinutost za ovu temu, braneći se izjavama kako nisu bili svesni da je situacija zaista takva, dok drugu nisu želeli da komentarišu.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/