Već godinama unazad, fascinirani smo jednostavnom i pročišćenom skandnavskom modom. Za to su velikim delom zaslužne fashion blogerke iz ovog dela Evrope, ali i sve veći broj high street brendova koji osvajaju svetsko tržište. Da skandinavska modna scena iz godine u godinu sve biva jača i glasnija, dokazuje i činjenica da Copenhagen Fashion Week nakon famozne četvorke spada u najbolje Fashion Weekove

. Jednostavne, monohromatske kombinacije bazirane na maksi kaputima, jeansu i patikama zaludele su ljubitelje minimalizma koji pokušavaju da otkriju formulu odevanja ovih stylish devojaka. Ukoliko se i vi pitate u čemu je njihova tajna, najbolji odgovor stiže upravo od četiri Skandinavki čiji je način odevanja odavno osvojio modnu elitu.

1. MIX JE PRVO I NAJVAŽNIJE PRAVILO

Jeanette Friis Madsen, modna urednica Costume magazina iz Košenhagena objašnjava:

"Tajna je u miksu različite vrste odeće sa ciljen da u jednom stajlingu prikažete sve delove vaše ličnosti. U Skandinaviji je minimalizam vodeći trend, pa se zato okrećemo detaljima koji odevne kombinacije čine drugačijim."

Lično mišljenje ima i stilistkinja Emili Sindlev:

"Minimalizam nam daje mogućnost da istaknemo način na koji nosimo određeni komad. Skandinavke se ne trude da imaju garderobu koja nigde nije viđena već minimalističku odeću kombinuju na svoj način."

2. PAŽLJIVO PLANIRAJU BUDŽET

"Mi volimo da kupimo stvari sa potpisom velikih dizajnerskih kuća, ali nam nije cilj da sav novac potrošimo na garderobu. Pažljivo planiramo komade u koje ćemo uložiti novac, dok ostatak našeg ormara punimo garderobom pristupačnih cena – kaže Jeanette Friis Madsen."

3. INVESTIRAJU U SVAKODNEVNE KOMADE

Sandra Hagelstam, autorka bloga 5 Inch and Up veruje da je ključ u tome što skandinavke ulažu novac u komade koje mogu da nose svaki dan. One ulažu u kvatetan jeans, košulje, majice ili blejzeri.

"Jednostavnost je ključna i zato je porebno imati kvalitetne basic komade. Njih uvek nadopunjujemo zabavnim aksesoarima poput velikih minđuša ili upečatljivih torbi. Tako svakom stajlingu dajemo lični pečat i bez mnogo napora izgledamo jedinstveno i atraktivno."

Koja su ostala skandinavska pravila mode, pročitajte na sledećoj strani. 

PageBreak

4. IGRA SA SEZONSKIM KOMADIMA

Mi podjednako volimo proleće, leto, jesen i zimu, kao i odeću koja je karakteristična za sva godišnja doba. Uživamo da nosimo džempere, debele jakne i tople čizme, ali i floralne printove i pastelne boje. Naša klima je takva da moramo da se oblačimo slojevito što nam daje priliku da izrazimo svoju maštu te obožavamo da mešamo garderobu namenjenu za različita godišnja doba – kaže Emili Sindlev.

5. TAJNA ŽENSKIH ODELA

Sandra Hagelstam smatra kako većina ljudi ima pogrešnu percepciju da Scandinavke nose klasične krojeve i smart komade:

"Mi volimo ženska odela, ali uglavnom biramo zanimljive krojeve. Pantalone koje imaju šlic na nogavicama ili blejzer sa zvonastim rukavima nešto je što obožavamo. Klasičan look postižemo birajući neupadljive boje."

6. AKCENAT JE NA UDOBNOSTI

Jedna stvar je uvek jasna: udobnost je prioritet – kaže Sophia Roe, autorka bloga Roe Diary iz Kopenhagena i dodaje:

"Ono što prvo primetite kod žena u Skandinaviji jeste da se odevaju veoma praktično i udobno, ali na moderan način. Na ulici nikada nećete videti ženu u visokim potpeticama ili u uskoj haljini, jer volimo odeću koja nas ne sputava u obavljanju svakodnevnih poslova."

7. IGRAJTE SE SA DETALJIMA

Sophia Roe tvrdi da Skandinavke najviše vole svoje akseoare:

"Nama je najvažnije da jednostavne odevne kombinacije “začinimo” upadljivim detaljima, kakvi god oni bili. Nekada su to neobične torbe, nekada ispod crnog odela obučemo šarenu majicu, znamo da stavimo akcenat i na zanimljiv manikir dok tokom proleća i leta najviše volimo statement naočare za sunce."

Izvor: Injournal

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/