Pietro Cardin je rođen 2. jula 1922. godine u mestu San Biagio di Callalta, nedaleko od Venecije, Italija. Kad je imao dve godine preselio se u Francusku, u Sent Etjen. Njegov otac je bio proizvođač vina i očekivao je da će njegov sin da preuzme porodični posao ili da studira arhitekturu, dok je mladi Cardin voleo balet i pozorište i želeo da bude glumac fasciniran i lepotom pozorišnih kostima.

Kad je imao 14 godina počeo je da radi kao pomoćnik krojača a 1945. stiže u Pariz, upisuje studije Arhitekture i radi za modnu kuće Paquin, a zatim za Schiaparelli. 1946. godine Christian Dior otvara svoju modnu kuću i angažuje Cardena za krojača. Ubrzo postaje glavni dizajner u njegovom ateljeu. Iste godine radi na maskama i kostimima za Jean Cocteau i Christiana Berarda za njihov film Beauty and the beast.

Četiri godine kasnije osniva svoju modnu kompaniju i počinje intenzivno da pravi maske i kostime za pozorište. Njegove haljine poznate kao bubble dresses iz 1954. doživljavaju trijumf širom sveta a njemu omogućavaju da otvori svoj prvi butik "Eve", a zatim i "Adam".

1957. godine putuje u Japan prvi put i postaje počasni profesor na Koledžu za dizajn Bunka Fukosa i drži predavanja o svom čuvenom trodimenzionalnom kroju. 1959. predstavlja svoju prvu ready-to-wear kolekciju za žene u pariskoj robnoj kući Printemps.

Tri godine kasnije lansira svoju prvu kolekciju za muškarce - Cylindre, i osniva odeljenje za muškarce u kom lansira ready-to-wear kolekcije i aksesoare. 1966. prikazuje svoju prvu dečju kolekciju a njegove modele počinju da nose slavne osobe, između ostalih Lauren Bacall koja nosi njegove "Cardine" haljine, zatim balerina i koreograf Maya Plisetskaya i glumica Marlene Dietrich.

Njegove čuvene "svemirske" avangardne kolekcije su inspirisane njegovom fascinacijom putovanjima čoveka na mesec. 1971. posećuje NASU i postaje prvi civil koji je obukao svemirsko odelo koje je nosio astronaut Buzz Aldrin, član posade Apolla 11 i drugi čovek koji je hodao po Mesecu. Neil Armstrong je prvi, a obojica su se tog jula 1969. upisali u istoriju.

Svoje modno carstvo proširuje i na parfemsku proizvodnju predstavljajući prvi u nizu muških parfema "Pour Monsieurs", a kasnije i "izletom" u ugostiteljske vode kupujući 1981. godine pariski restoran Maxim's. 

Njegova popularnost prevazilazi granice Francuske kada 1991. održava istorijsku modnu reviju na Crvenom trgu u Moskvi ispred 200. 000 ljudi. Pierre je takođe bio gost i Beograda pre 5 godina kada je održao modnu reviju u Beogradu na Belom dvoru inspirisanu svojom večitom temom futurizmom kao i šezdesetim godinama prošlog veka. Pre toga, Carden je dolazio u Jugoslaviju da predstavlja kolekcije Jovanki Broz.

2014. godine premešta svoj muzej u Pariz. Dve godine kasnije priređuje reviju u čast 70 godina od osnivanja brenda u Akademiji lepih umetnosti, što je prvi put da ovaj renomirani institut otvara vrata za nekog modnog dizajnera.

Privatan život je nekako ostao u senci njegove karijere. Nikad se nije ženio i nema decu a nedavno su se pojavile glasine da se tajno oženio. 

Moda iz ugla Pierra Cardena

Svaka od njegovih kolekcija je dokaz njegove neustrašivosti u eksperimentisanju. Slavni dizajner je rekao: "Odeća koju preferiram je ona koju kreiram za život koji još uvek ne postoji, za svet sutrašnjice."

Veliki izvor inspiracije za Cardena su bili geometrijski oblici: kvadrati, trouglovi a najviše krugovi.

Drugi veliki izvor inspiracije za čuvenog francuskog dizajnera je priroda, posebno cveće.

Kreator nas svojim kreacijama odeće, šešira pa i njegovim parfemom "Rose Cardin" vodi u sunčane dane proleća.

Na njega je uticala i umetnost njegovih prijatelja, Salvadora Dalija i Pabla Picassa.

Bitna karakteristika njegovog stvaralaštva su kreacije u žutoj boji koju je voleo od početka svog stvaralaštva. Koristi je u svojim Haute Couture modelima i za muškarce i za žene, kao i u aksesoarima i za sve materijale i forme.

Druga omiljena boja mu je roze. Ovu nežnu i ženstvenu boju je koristio u svim nijansama.

Tekst: Tanja Glušac

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/