Možda vam je promakla vest ali krajem godine, na većini lista Najbolje odevenih žena u 2017., našla se prva dama Francuske. Čak je i prestižni američki Vogue umesto Melanije pa i Letizije i Ranije, mesto na svojoj uvaženoj listi dodelio bivšoj učiteljici a sadašnjoj supruzi aktuelnog predsednika Francuske.

Mnoge je ta činjenica šokirala, iznenadila pa i iznervirala jer od kada se pojavila, Brigitte je u startu postala omražena. Trebalo je dosta vremena da prođe od inauguracije novog francuskog predsednika pa da se prema Brigitte mediji ophode malo suptilnije, obazrivije i nežnije. Ali ovu ženu i dalje prati neka negativna reputacija.

Šta je uslovilo da Brigitte postane persona non grata?

Da li su krive njene godine, jer pobogu nova prva dama Francuske nije tako zanimljivog pedigrea, tako chic kao Carla Bruni. Jer ima 64 godine i starija je od supruga punih 24? Ili prosto jer u sedmoj deceniji nosi mini Louis Vuitton? Neka dublja analiza sigurno bi otkrila šta stvarno nervira veliki broj dama kada se spomene Brigitte.

Ekipa američkog Voguea odlučila je da otkrije šta o Brigitte misle prave Francuskinje. Tako su se našli sa Chantal Paillat, čiji se legendarni butik Valois Vintage nalazi u pariskoj ulici Rue des Saussaies, ne bi li saznali kakvo mišljenje o prvoj dami sopstvene zemlje imaju njene sunarodnice. 

Međutim, umesto na ogovaranje i omaložavanje, novinari su naišli na divljenje i odlučan stav.

"Za nas Brigitte je jedna snažna osoba koja inspiriše. Ona je takođe neko ko istovremeno odaje utisak samouverene žene, ali i žene koja je krhka, nežna i dobronamerna."

Paillat smatra da većina žena tako misli u Francuskoj, prevashodno jer im je predsednički par vrlo drag.

"Mi Francuzi smo nepopravljivi romantici i obožavamo filmske ljubavne priče, a njihova to jeste. Macron je svoj stabilan porodičan život napustila zarad ljubavi prema daleko mlađem muškarcu, ali između njene dece i njega ne postoji problem ili neka negativna energija, što je pokazatelj da tu nema loših odnosa.

Da, Brigitte je uspela da realizuje svoju "zabranjenu" ljubav, ali i razuveri sve one koji misle da je brak i veza između dvoje toliko generacijski udaljenih ljudi, nemoguća.

"Zaboravljate da je razlika u godinama između Donalda i Melanije skoro pa identična onoj koja postoji između Emmanuela i Brigitte, kao i da američkom paru niko ne veruje, dok u ljubav francuskog para teško da ko sumnja. Njihova bliskost, povezanost ogleda se svakodnevno u nežnim pogledima, sitnim gestovima i konstantnoj potrebi da stalno budu jedno kraj drugog."


Christelle Graillot, potpredsednica grupacije za medije i komunikaciju Vivendi Talent Management, veruje da je Macron uspela da nadahne žene svih doba, a posebno starije da se oslobode.

"Macron je ujedinila starije žene, oslobodila ih pritiska koje godine same po sebi donose. Pokazala im kako u sedmoj deceniji ne treba sebe da zapostave, već da prihvate starost, osećaju se prelepo i snažno s borama. Često pomislim na majku i žene njenih godina koliko im je teško da žive u svetu koji slavi i promoviše mladost. A onda se setim koliko je ona srećna i ispunjena kada se oseća lepo, poželjno. Borimo se toliko da naša deca žive u svetu u kom ideali lepote ne postoje, u kom su svi oblici tela lepi i prihvaćeni, ali zaboravljamo na naše majke. Zar ne bismo takođe trebali da se borimo za njih, i za trenutke u kojima se one osećaju prelepo?

Znači da je u pitanju ipak taj mini Louis Vuitton?!

Umesto da ponese dosadnu garderobu, Macron je odabrala da njene kombinacije budu smele, kontroverzne a nadasve moderne. Čak i Carla Bruni, bivša manekenka i izrazito privlačna i zgodna žena nije nosila u palati na Jelisejskim poljima kožne pantalone, jeans i mini suknje. Naravno da je to moralo da naiđe na oprečne stavove.

"Francuskinje su tu možda podeljene. Jedne smatraju da je stil prve dame vrlo kontroverzan i neprikladan za njenu poziciju. Ne za godine, jer Francuskinje su ponosne na svoje vitke noge i veliki broj starijih Parižanki ima običaj da nosi kratke suknje, doduše mahom sa ravnom obućom, ali opet... Elem, druga polovina je ponosna što njihova prva dama nije dosadna, uštogljena i odana bezličnoj modi. Tu grupu je Brigitte toliko šarmirala svojom ličnošću i easy-going duhom da je nastala 'BriBri mania'. Jedno je sigurno: Brigitte je srušila sve dress code smernice za prve dame, i odlučila da se odeva kao slobodna Francuskinja."   


Stéphanie Delpon, osnivačica pariske kreativne agencije Pictoresq smatra da je stil prve dame vrlo odvažan, hrabar i elegantan.

"Oduševljava me njen pariski duh, taj miks ženstvenih i masculine komada, kao i vernost blejzeru koji je basic u garderoberu svake Francuskinje. Takođe volim što nosi autentične domaće brendove poput Balmaina, Alexandrea Vauthiera i Louis Vuittona, kao i njenu lakoću u hodu kada je na visokim štiklama. Ali mislim da joj ipak najbolje stoje pastelne haljine koje nosi savršeno, bez obzira na mini dužinu. Žena ima sjajne noge i zašto bi to morala da krije?" 

Delpon smatra takođe da to najviše nervira ljude, njeno odbijanje da živi po nekom ustanovljenom šablonu.

"Ovo je žena koja blista, koja se dobro oseća u sopstvenoj koži i onome što nosi. Brigitte takođe je neko ko sve kritike, podrugljive komentare dočeka s osmehom. To ljude nervira. Njena sposobnost da bude iznad svega, a posebno klišea, jer gde piše da žene u 64, na tako bitnim pozicijama moraju da nose to i to, i ponašaju se tako i tako? Gde, pokažite mi? "  


Bilo da ruši barijere i stereotipe i pravila koja ne postoje, Brigitte je svakako neko ko je autentičan, večito nasmejan i inspirativan.

"Kao par, Brigitte i Emmanuele su ljudi za poštovanje i divljenje. Oni vam pokazuju da je sve moguće i da nikakvi šabloni ne treba da postoje. Nikakva ograničenja. U eri koja se rapidno menja, oni su idealan primer ljudi. Zar ovo uostalom nije savremen svet? Svet koji gleda van okvira? Nova, liberalna Francuska?     

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/