U subotu, 13. januara potresan tekst renomiranog lista The New York Times odjeknuo je širom sveta. Priča je donela ispovest 13 modela koji su za američki prestižne novine izjavili da su pretrpeli seksualne napada od strane Maria Testina. 

Njegov pravni tim osporava "ličnost i kredibilitet" onih koji su izneli tvrdnje, dodavajući da se "ne mogu smatrati pouzdanim izvorima". Advokati su naveli da su bivši zaposleni bili "šokorani navodima" i da "nisu mogli da potvrde nijednu od tvrdnji". 

Međutim posle izveštaja u The New York Times-u, nekoliko modnih brendova prekinulo je momentalno saradnju sa Testinom. 

Britanska modna kuća Burberry koja sarađuje sa Testinom od 2016. godine, iznela je saopštenje: 

"Ovakve optužbe shvatamo veoma ozbiljno. Burberry je posvećen pružanju pravednog, sigurnog i pravičnog radnog okruženja i imamo politiku nulte tolerancije protiv bilo kog oblika zlostavljanja ili diskriminacije. Bezbednost, sigurnost i blagostanje su prioritet naše kuće i trudimo se da naši partneri budu u skladu sa našim principima i politikom i da takođe poštuju sve važeće zakone i propise."

Takođe, kratko saopštenje je stiglo ispred Michael Kors brenda: "Saznali smo za navode u vezi sa Mariom Testinom. Veoma ozbiljno shvatamo situaciji i nećemo sarađivati sa gospodinom Testinom u budućim reklamnim kampanjama."

Predstavnik brenda Stuart Weitzman, Wendy Kahn je saopštio kako i ta kompanija prekida saradnju sa Testinom: 

"Veoma smo potrešeni ovom vešću. Shvatamo stanje veoma ozbiljno i obezbeđujemo sigurno radno okruženje u kome se svi osećaju poštovano, što je i naš prioritet. Kao rezultat toga, nećemo sarađivati sa Mariom Testinom. "

Podsetimo povodom optužbi upućenim fotografima Mariu Testinu i Brucu Weberu, prvo se oglasila glavna i odgovorna urednica Vogue:

"... Moram da napomenem da naša obaveza nije samo da stanemo iza žrtava i podržimo ih, već da se pobrinemo da zaštitimo sve ljude sa kojima radimo i stvorimo uslove i atmosferu koja neće dozvoliti nikakve slične napade. Danas sam čula da su optuženi Bruce Weber i Mario Testino, dva čoveka koji su mi dugogodišnji prijatelji i ljudi sa kojima sarađujem decenijama. Obojica su negirala sve optužbe. Ja spadam u ljude koji će pozdraviti svako priznanje i želju za oprostom i pokazivanjem iskrenog kajanja i osećaja krivice. Ove optužbe smatram prilično ozbiljnim i do daljneg pauzirala sam nastavak saradnje sa njima."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/