Tu i tamo na popularnom šoping sajtu Etsy, pojavi se određena novina koja svima smesta zaokupi pažnju, a jedna od takvih je SooLastSeason.

Nama je kao i većini privukao pažnju zbog samih modela.

U pitanju su vintage dizajnerski modeli poput Versace sandala iz 90-ih, zatim Jean Paul Gaultier suknje na preklop iz te iste ere, te Helmut Lang espadrile u fantastičnoj letnjoj neon zelenoj, satenski komplet u pastelnoj roze nijansi sa Givenchy potpisom i još mnogo zanimljivih i efektnih komada starih nekoliko decenija.

Međutim, još jedan razlog zbog koga nam je upravo ova zanimljiva modna ponuda zapala za oko, jeste to što je vlasnica profila naša zemljakinja sa berlinskom adresom, Zorica Stojanović.

"Još u osnovnoj školi obilazila sam beogradske buvljake gde sam nalazila fantastične vintage komade, donosila ih kući i prekrojavala. Jednostavno, tadašnja ponuda u buticima mi se nije dopadala. Još uvek se izenadim kada stilizujem neki od komada koje sam kupila sa 12, a i danas izgleda sjajno", objašnjava Zorica za američko online izdanje Vogue magazina.

U svet vintage modnog biznisa, ova rođena Beograđanka ušla je sa 21 godinu, nakon završetka francuske škole za dizajn. Ubrzo nakon toga počela je da radi za različite dobavljače, a potom se 2007. i osamostalila u ovom biznisu, da bi četiri godine kasnije osnovala SooLastSeason.

Zorica će provesti oko dva meseca u Parizu i tamo sakupiti oko 300 modela, što je skoro 70 odsto njenog redovnog inventara, ali se i Srbija pokazala kao odlično tržište za pronalazak autentičnih vintage komada.

Jedan od njenih najranijih i najboljih ulova bila je Chanel torba koju je kupila preko jednog od naših kupujem-prodajem sajtova, plativši ovaj komad oko 100 evra, da bi isti kasnije prodala za 2000 evra!

I upravo neki od najluksuznijih brendova koji se mogu naći u njenoj šoping ponudi dolaze sa teritorije Srbije, a to su razni Dolce & Gabbana, Versace i Moschino modeli.

"Srbi možda nemaju mnogo novca, ali vole da se prikažu u najboljem svetlu. Kod nas nećete naći brendove kao što su Comme des Garçons ili Issey Miyake. Srbi kada putuju idu u Evropu, ne u Japan", priča Zorica.

Ipak, jedan od najizuzetnijih i retkih komada koje poseduje u svojoj kolekciji, dolazi upravo iz Srbije. Kao što je na primer Gianfranco Ferre kaput od vinila i kože reptila, koji trenutno iznajmljuje u svojim showroom prostorijama u Berlinu.

Iako u svojoj ponudi ima brojna dizajnerska imena, Zorica nije ograničena isključivo na vintage komade velikih modnih kuća, štaviše. 

"U Francuskoj recimo postoji mnogo nepoznatih brendova, koji su bili popularni tokom 80-ih i 90-ih, a njihov kvalitet isti je kao onaj sa Dior potpisom", objašnjava Zorica.

Pored standardnih buvljaka, second hand šopova i privatnih dobavljača, njena mesta za pronalazak garderobe prilično su raznolika, dok su njene pregovaračke sposobnosti jedna od najvažnijih veština u ovom biznisu.

"Ponekad i najmanja prodavnica Crvenog Krsta može da vas iznenadi. Takođe, posećujem i neke poznate vintage šopove, gde se mogu kupiti komadi za pretprodaju, ali njihove cene su mahom veće od mojih. Međutim, vlasnici neertko poseduju nekovencioanalan ukus i daju mi sjajan popust na neke fantastične, a mušterijama neželjene komade iz 90-ih, iz prostog razloga jer njihovi kupci ne vole takav stil", iskrena je Zorica.

SooLastSeason vođen je ličnom filozofijom vlasnice koja smatra da je masovna proizvodnja odeće izuzetno štetna po okolinu, smatrajući upravo vintage garderobu idealnim protiv-otrovom. Takođe, ujedno ističe i fenomenalan uticaj ovih komada na lični stil osobe i mogućnost da na ovaj način istakne svoju individualnost.

"Ukoliko pretendujete one prepoznatljive modne komade, birajte pažjivo i kombinujete ih sa svojim omiljenim vintage modelima. Volim kada ljudi poseduju sopstveni osećaj za stil, kada zapravo razumeju modu i koncept koji stoji iza određenog brenda, te kada prepoznaju vizju dizajnera, integrišu je na sopstveni način i postane deo njihovog ličnog stila", zaključuje Zorica.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/