Modna industrija je jedan dinamičan svet u kome se sve meri idejama.

Nažalost, u poslednje vreme sve se veći akcenat stavlja na kvantitet i profit umesto na originalnost, pa usled nedostatka inspiracije, mnoge modne kuće i dizajneri kopiraju dela drugih umetnika ili tradicionalnu nošnju naroda širom sveta, oglušujuci se o autorska prava.

Najnoviji takav slučaj desio se kada je Dior kreirao kolekciju vunenih prsluka i kaputa koji su gotovo identični rumunskoj narodnoj nošnji.

Zbog svog upečatljivog izgleda, jarkih boja i atraktivnih šara, odmah je bilo jasno da su takvi komadi već viđeni negde drugde u vrlo sličnoj varijanti. Ubrzo se ispostavilo da je posredi tradicionalna rumunska nošnja, koja se proizvodi u regiji Bihor.

Dizajneri Diora gotovo su u potpunosti prekopirali šare i dizajn pomenutih komada, te ih uvrstili u svoju kolekciju za jesen/zimu 2018. Sada te iste prsluke i kapute prodaju po ceni od neverovatnih 30.000 dolara, pri čemu stanovnici Bihora nisu dobili nikakvu novčanu ili bilo kakvu drugu nadoknadu za krađu autorskih prava, jer Dior nikada nije priznao da je istu počinio.


Ipak, revoltiran ovim činom, rumunski modni časopis Beau Monde odlučio je da stane na put ovom besramnom ponašanju tako što je pokrenuo kampanju za zaštitu kulturnog nasleda.

Uz pomoć lokalnih zanatlija i dizajnera pokrenuo je svoju modnu liniju koja ima za cilj zaštitu tradicionalne nošnje i nacionalnog identiteta. Tako je nastao Bihor Couture. Ovaj projekat omogucava pasioniranim ljubiteljima mode da sebi priušte autentične komade vrhunske izrade po daleko nižoj ceni, a, sa druge strane, zarađeni novac koristi se za finansiranje lokalnih dizajnera koji iste izrađuju.



Autor: City magazin / Bored Panda