PRO / Ivana Miladinović (art direktor)

U normalnim okolnostima, rezervisane samo za kraljicu, rukavice do lakta obaviće mnoge ruke ove sezone, doduše, izrađene od najfinije gume. Biće to divno iskustvo, nešto kao sauna za ruke, toplo i vlažno, podložno bakterijama. Très chic! 

Ali, navikli smo da će svaka modno osvešćena dama podneti mnoge žrtve fashion bogovima. Kako bi valjda pripadale tom čoporu je ne sais quoi navijača, i to je ok. Ali, molim vas, reći da su lepe i da je neophodno na njih potrošiti 400,500 dolara?! 

Potreba za pripadanjem čoporu iskonska je i razumljiva, garantuje jednostavnije preživljavanje i sigurnost. Trudim se da razumem taj „nostalgični“ osvrt na pop kulturu, svojevrsni podsmeh američkom predgrađu i domaćicama po opredeljenju. I teško mi ide. Teško, jer nečije majke čiste ili peru vaše domove za mesečnu platu manju od cene vašeg poslednjeg ulova. 

Pazite da se ne upecate baš na svaku brendiranu udicu jer vaši izbori vas određuju, besmisao jurnjave za IT bilo čim, takođe. Jer forma je forma a suština nešto sasvim drugo. Jeste li ikada prale sudove divnim, žutim samouslužnim rukavicama (inače, koštaju 120 din)? 

U slučaju da jeste, sigurno ste želele što pre da ih se rešite, da sirovom kožom dlanova obujmite nečije lice, šašoljite detinju kosu ili skuvate ručak. Ili ipak ne, ko se još bavi tako trivijalnim stvarima!? 

Ako rukavice pobede, pazite da vas ne stiskaju previše, da ne zaustave protok to malo krvi koja vam je ostala.

CON / Marija Mićanović (web novinar)

Zamišljam scenu gde oblačim najbolju haute couture haljinu, obuvam srebrne sandale na štiklu i navlačim na ruke Ermanno Scervino gumene rukavice. 

Spremno dočekujem prevoz i ignorišem zabezeknuta lica i domunđavanja slučajnih prolaznika i zaključujem da bi ova priča zasigurno imala drugačiji kraj da nema tog „krika“ i modnog nonsense zvanog gumena rukavica. 

Ona žuta. U bilo kojoj odevnoj kombinaciji nevezanoj za kupatilo i kujnu zvuči kao najveća ludost i katastrofa. Ipak, stvari bismo prihvatali tek tako, ako se ne bi pojavili advokati sa svim tim rukavicama i stali u odbranu trendi (be)smisla. 

U ovakvim, vrlo specifičnim modno-pravnim slučajevima, moramo prihvatiti da moda nema ograničenje - vremensko, mesno, umetničko, sociološko... I baš kao i trendovi, nije za svakoga. 

Eksperiment zvani gumena rukavica kao dobrodošla u odevanju veoma je diskutabilan. Ali, moguć je i u određenim slučajevima veoma uspešan. Na reviji Calvina Kleina, te ozloglašene i iskritikovane rukavice samouvereno vire iz žute majice. I šta im fali? Je l’ vređaju nekog, krše Ustav? 

Gumene rukavice kao modni detalj nisu za svakoga! Za jednog modnog ekscentrika, osobu specifičnog odevanja, veoma su poželjne i funkcionišu, ali za classy lady sigurno dobijaju najnižu ocenu i pride, kolutanje očima. 

Zato sada, leta gospodnjeg 2018. Godine, moram postaviti pitanje otkud nam pravo da limitiramo bilo šta i odmah nalepimo etiketu da to ne valja, još i da se sakrivamo iza moralnih normi - da su preskupe, neprimerene i da je onom tamo, ko ih nosi, sigurno vruće u njima? Naša iracionalna ubeđenja dovode nas do toga da nas nadvaladaju emocije i opravdanja da vatreno branimo nešto za šta smo sigurni da ne bismo stavili na sebe. A pri tom, da ne puštamo na miru osobe koji imaju malo drugačiji pogled na život i modu. 

Sada kada ih renomirane modne kuće prave u svim modelima - od onih koje prekrivaju šake, pa do onih koje se navlače preko lakata, jasno je da se proizvodnja gumenih rukavica povećala. Nesumnjivo, postaju trend. Ali, gumenomrsci, polako, ovakvi trendovi su za one koji „iskaču“ iz čopora nametnutih midi dužina i štraftica u leto. 

Tekst priredila: Ana Ostojić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/