Sa najdubljom žalošću modna kuća Chanel obaveštava vas o smrti Karla Lagerfelda, kreativnog direktora koji je na čelu Chanela bio od 1983. godine.

Karl je bio vanredno kreativna osoba koja je redefinisala dnk brenda kreiranog od strane Gabrielle Chanel: čuveni Chanel sako i odelo, malu crnu haljinu, komade od tvida, cipele u dva tona, proštepanu torbicu, kostimski i nakit od bisera.

"Moj posao nije da radim na način na koji je to ona radila, već kako bi ona to uradila. Dobra stvar u vezi Chanela jeste ta što osnovnu ideju možete projektovati na brojnim modelima", rekao je Karl kada je preuzeo palicu kreativnog direktora u Chanelu.

(Ko je desna ruka Karla Lagerfelda, žena iz senke koja vodi Chanel već 30 godina?) 

Izuzetno plodnoj i kreativnoj mašti kakvu je posedovao Karl, nije se nazirao kraj. Pored modnog dizajna istražio je mnoga druga umetnička polja vezana za modu, uključujući fotografiju i kratke filmove,po čemu je takođe bio čuven. Modna kuća Chanel na raznim poljima imala je benefiti od Karlovih mnogobrojnih talenata, uključujući sve kampanje brenda još od 1987. 

Takođe, nemoguće je osvrnuti se na lik i delo Karla Lagerfelda, a ne spomenuti i njegovu autentičnost u pogledu smelih stavova, kritike, ali i samokritike.

"Zahvaljujući njegovom krativnom geniju, velikodušnošću i izuzetnoj intuciji, Karl Legerfeld bio je ispred svog vremena, što je modnoj kući Chanel donelo mnogostruke uspehe širom planete. Danas, ne samo da sam ja izgubio prijatelja, već smo svi izgubili jednog izuzetnog kreativca, kome sam ja te davne 1980. dao zeleno svetlo da redefiniše brend", izjavio je Alain Wertheimer CEO Chanela.

(Životna priča Karla Lagerfelda: Prezirao je decu sa kojom je odrastao i voleo samo jednog čoveka)

"Reviju za revijom, kolekciju za kolekcijom, Karl Lagerfeld ostavio je svoj trag protkan nad imenom legendarne Gabrielle Chanel, kao i na samoj istoriji kuće Chanel. Istrajno je promovisao talenat i ekspertizu specijalizovanih Chanel ateljea kao što je Métiers d’Art, naglašavajući jedinstvenost ove Chanel ponude svuda u svetu. Najbolji način na koji mu možemo odati priznanje jeste taj da nastavimo da pratimo put koji je Kral utrao, a on bi se njegovim rečima mogao opisati ovako: Priglite sadašnjost, ali razmišljajte inovativno o budućnosti", rekao je o radu sa legendarnim dizajnerom Bruno Pavlovsky, presedavajući čovek modnog departmana u Chanelu.

Virginie Viard, direktorki Chanelovog modnog i kreativnog studija, te najbližoj saradnici sa kojom je Karl radio više od 30 godina, od strane Alaina Wertheimera poveren je kreativan rad u kolekcijama, ne bi li zaveštanje koje su ostavili Gabrielle Chanel i Karl Lagerfeld nastavilo da živi.

Modna kuća Chanel izjavljuje svoje najdublje saučešće porodici, rođacima i prijateljima Karla Lagerfelda. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/