Modna industrija izgubila je juče jednog od najplodnijih i najvoljenijih kreativaca.

Karl Lagerfeld, čija je smrt objavlljena u utorak ujutro, bio je cenjen zbog svog renesansnog uma i neverovatne radne etike

"Motivacija je u samom radu, a ne u cilju da se nešto odradi samo", rekao je u jednom od svojih intervjua.

"Divno je kada u životu radiš ono što želiš, jer voliš to da radiš i nije ti dosadno nikada."

(Ovako je izgledao jedan dan u životu Karla Lagerfelda)

Mnogi iz modne industrije, uključujući i neke od Karlovihnajbližih prijatelja i saradnika od juče ne prestaju da feed na Instagramu zatrpavaju sa emotivnim porukama u spomen na Karla: 

Alain Wertheimer, CEO Chanela

"Karl Lagerfeld je bio ispred svog vremena, što je uveliko doprinelo uspehu kuće Chanel širom sveta. Danas, ne samo da sam izgubio prijatelja, već smo svi izgubili izvanredan kreativan um, kome sam početkom 1980-ih dao zeleno svetlo da osveži brend."

Cindy Crawford, model

"Neverovatan talenat i joie de vivre (radost života)...Uvek ćeš nedostajati svima nama koji volimo modu."

Silvia Venturini Fendi, kreativni direktor za Fendi

"Duboko sam tužna jer smo danas izgubili jedinstvenu osobu i nenadmašnog dizajnera, koji je Fendi brendu i meni dao mnogo toga. Bila sam samo dete kada sam prvi put videla Karla. Naš odnos je bio veoma poseban, zasnovan na dubokoj i iskrenoj ljubavi. Imali smo mnogo međusobnog uvažavanja i beskrajnog poštovanja. Karl je bio moj mentor i moja referentna tačka. Samo jedan pogled je bio dovoljan da se razumemo. Za Fendi i mene, kreativni genij Karla je uvek bio i uvek će biti naša zvezda vodilja. Duboko će mi nedostajati i zauvek ću nositi sa sobom uspomene na naše zajedničke dane." 

Claudia Schiffer, model

"Karl je bio moja magična prašina, on me je transformisao iz stidljive nemačke devojčice u supermodela. Naučio me je šta je moda, stil, i preživljavanje u svetu modnog biznisa. Što je Warhol bio za umetnost, to je Karl bio za modu, nezamenljiv. On je jedina osoba koja je crno i belo učinila bojom. Večno ću mu biti zahvalna."

Pietro Beccari, direktor i CEO za Christian Dior Couture

"Karl je bio za moju ženu i mene mnogo više od osobe sa kojom sam radio. Uleteo je u naš život kao tornado, i mi smo postali prijatelji. Mnogo reči će biti izrečeno na račun njegovog talenta i genijalnosti, ali ja bih želeo da kažem o njegovoj temeljnoj kulturi. Zaista, mogao si da pričas s njim satima o određenoj temi,  uvek je bio dobro informisan o svemu. Imao je ogroman senzibilitet i uvek se ponašao kao džentlmen, na svakom mogućem nivou. Karl je bio jako velikodušan prema ljudima koje je voleo. Za nas je pravi dar što su se naši životni putevi ukrstili i duboko počastvovani što nam je bio prijatelj. Ova ogromna tuga neće ni u kom slučaju, prevladati fantastične uspomene i trenutke koje smo proživeli zajedno. Kako da zaboravim prvu haute couture reviju Fendi u Parizu, defile kod fontane di Trevi, i njegov pogled kada je prvi put ušao u našu kancelariju na Palazzo della Civilta. Bio je gigant i ne verujem da će više iko biti kao on. Ostavio je jedno veliko prazno mesto u svetu mode i veoma će nam nedostajati." 

Olivia Palermo, IT devojka

"Izgubili smo genijalan talenat i pravu legendu. On je dotakao mnoge ljude sa svojim vizionarskim pristupom, ne samo u svetu mode, već uopste u svetu, i ja sam zahvalna što sam bila deo njegove vizije."

PageBreak

Valentino Garavani, dizajner

"Deo moje mladosti je otišao sa tobom... Sa kime ću se sada smejati i sećati naših srećnih i bezbrižnih trenutaka provedenih na Fiacre ili Flore... Naše prve nade ti u Balmain i ja u Desses... Naš dolazak u Rim gde sam ja otvorio svoju prvu Maison de Couture, i gde si ti stigao u Tiziani za Roman Couture House. Ti koji si mi dao neuspešno obećanje da se nikada nećeš povući. Karl, prijatelju moj, Karl gigantski geniju... moja tuga je beskrajna.. Au revoir Karl!" 

Serge Brunschwig, direktor i  CEO za Fendi

"Rad sa Karlom na Fendiju mi je omogućio da vidim tajnu kontinuiranog obnavljanja kuće. Duboko se divim Karlovoj ogromnoh kulturi, njegovoj sposobnosti da se podmlađuje u svakom trenutku, da okusi sve umetnosti, da ne previdi bilo koji stil, uz uporno odbijanje da se osvrće u prošlost i gleda svoj rad u ogledalu. Bio je neumoran i ta njegova priroda ga nikada nije napuštala. Pri završetku svake revije Karl bi govorio " A sada brojimo do sledeće!". On nam ostavlja ogromno nasleđe i nepresušan izvor inspiracije da nastavimo dalje. Karl će neopisivo nedostajati i meni i celom osoblju Fendija."

Miuccia Prada, co-CEO i kreativni direktor Prade

"Karl je bio jedan od najkultivisanijih i najbrilijantnih muškaraca i kad god smo vreme provodili zajedno, uvek smo se dobro provodili. Njegov doprinos modi biće zauvek zapamćen."

Giorgio Armani, direktor i CEO Armani Grupe

"Uvek sam smatrao da je Karl izvanredan čovek, kako zbog svog profesionalnog talenta tako i zbog sopstvenog života, koje je on pomešao i pretvorio u jedinstvenu umetnost:  Lagerfeld način postojanja. Možda je i to razlog što je, iako je dizajnirao brendove sa jakom ličnošću, njegovo prisustvo bilo toliko očigledno i prepoznatljivo da je oduvek odisalo radošću koju je osećao dok je dizajnirao, fotografisao, radio na katalozima i pripremao spektakularne revije. Ja sam veoma pogođen njegovim odlaskom, i mislim da je do poslednjeg daha živeo u svom najvećem zadovoljstvu: pustio je svoju maštu da preleti kroz njegov rad. Sećam se susreta s njim, pre mnogo godina, u Tokiju za modni internacionalni događaj velikana mode. Nikada neću zaboraviti njegovu dobrotu s kojom me je uveo u ovu bitnu grupu."

Donatella Versace

"Danas je svet izgubio ikonu i genija. Uvek ćemo se sećati njegovog neverovatnog talenta, koji nam je pokaživao kroz sve ove godine. Nedostajaćeš nam."

Michael Kors, dizajner

"Karl je bio čovek izvan svog vremena. Uvek je razmisljao šta dalje i šta je novo. Njegova radna etika i fokus su bili inspiracija za mnoge generacije i nastaviće da budu za svaku narednu. Modni svet bez njega je gotovo nezamisliv i njegov talenat, energija i brzi um će  krajnje nedostajati."

Calvin Klein, dizajner

"Veoma sam se rastužio kada sam čuo za vest da nas je napustio Karl. Upoznao sam Karla kada sam bio u ranim tridesetim, taj inicijalni susret je ostavio ogroman utisak na mene. Imam ogromno divljenje za sve što je on postigao. Njegovo kreativno nasleđe nastaviće da inspiriše druge dizajnere decenijama."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/