Iako je film "The Devils Wears Prada" možda nenamerno napravljen kao dokumentarac o tome kako modni svet funkcioniše, ne treba poverovati u svaki kliše ili pretpostavku o fashion svetu.

Naime, iako je moda svet luckastih, krhkih i talentovanih individualaca koje je popularizuju i uzdižu, svi ti ljudi često pokažu jednu veliku privrženost zajednici, koja u momentima izgleda vrlo disfukncionalno.

(Karolina Kurkova otvoreno o današnjim supermodelima: Te devojke ne moraju uopšte da se trude, a to nije fer prema curama koje su radile godinama da bi uspele)

Posebno kada se neko od njih nađe u problemu, bilo finansijskom i zdravstvenom.

(Kate, Cindy, Cara: Šta oblače kultni top modeli kada žele da se osećaju snažno)

To nam dokazuje nedavni slučaj sa Pat Cleveland (68), modeling zvezdom koja se proslavila po vrlo autentičnom catwalk hodu, neverovatnoj energiji i motivacionim New Age izjavama. Pat smo skoro videli na pisti kada je za Tommy Hilfigera na PFW u martu, iznenadila sve svojom moćnom pojavom, dok je u ambijentu disko studija 54 đuskala odevena u prugastu haljinu na jedno rame. 

Ubrzo nakon toga Pat se opet obrela u Parizu gde je trebala da snimi kratku kampanju za L’Oréal sa ćerkom Annom, koja je takođe model. Baš pred snimanje manekenki je pozlilo te je posetila lekara koji joj je konsatovao obične stomačne tegobe, te joj prepisao analgetik protiv bolova. Kada je manekenki bilo sve gore i gore, preporučeno joj je da poseti Američku bolnicu u Parizu, gde joj je nakon pretraga utvrđen rak debelog creva.

(Kako su otkriveni najpoznatiji modeli današnjice)

S obzirom da zdravstveno osiguranje koje Pat ima ne pokriva troškove lečenja van granica Amerike, Pat i njen suprug koji je svo vreme bio uz manekenku, našli su se pred teškim problemom kako da isprate preskupe medicinske troškove.

"Iako smo žena i ja modeli već decenijama, nije da smo se obogatili, niti imali neki skriveni fond. Međutim, u razgovoru sa prijateljem došao sam na ideju da pokrenem GoFundMe", izjavio je Paul Van Ravenstein, manekenkin suprug.

Čim je napravljena posebna stranica za Pat na platformi koja prikuplja sredstva, priliv novca počeo je da stiže neviđenom brzinom, što je oduševilo Paula i Pet. Za samo dva dana prikupljeno je preko 100 hiljada dolara, od predviđenih 150 hiljada.

Među donatorima našla su se slavna modna imena: Ann Sui, Kim Jones, Marc Jacobs, Zac Posen, Carla Bruni, Helena Christensen, Marisa Berenson, Steven Klein, Patti Wilson i mnogi drugi.

"Znam da modna industrija nema reputaciju da je neka koja izdvaja dosta u humanitarne svrhe,ali kada se sve ovo desilo mojoj supruzi, imao sam osećaj da je odreagovala porodica, a ne neke njene kolege."

Sa ćerkom Anne

Evidentno je da je Pet jedna od omiljenih modeling lica još od trenutka kada ju je u dobi od 18 godina primeto jedan od urednika Vogue magazina u metrou, te fasciniran njenim izgledom predložio joj da potpiše za Wilhelmina Models, te postane jedna od prvih Afro-amerikanki koje su potpisale za jednu tako veliku agenciju.

Nakon toga, ostalo je istorija.

Antonio Lopez ju je skicirao, Karl Lagerfeld plesao sa njom na stolu jednog pariskog kafea, Halston je smatrao jednom od svojih najbitnijih modela a fotografi Avedon, Guy Bourdin i Steven Meisel muzom koju su ovekovečili na svojim legendarnim snimcima.

Pat Cleveland, Naeem Khan, Karen Bjornson i Alva Chinn

"Pat je večni superstar model, Josephine Baker svetskih pisti", rekao je svojevremeno Andre Leon Tallye.     

Da je otkriće o teškoj bolesti koja je otkrivena po lekarima u poslednj čas, šokiralo sve dokazuje manekenkin suprug koji je posvedočio o tome koliko se Pet zdravo hranila, te vodila jedan aktivan život.

"Bio je to šok za sve nas. Vegani smo, ne konzumiramo alkohol, ne pušimo, živimo na farmi gde uzgajamo paunove."

U bekstejdžu na reviji Tommy Hilfigera

Na pitanje kako se oseća Pat, Ravenstein je odgovorio da je  gospođa Cleveland jaka žena koja veruje da će pobediti bolest, te da bi uskoro trebala da se vrati u SAD gde će pristupiti hemoterapiji koja je neophodna u ovom stadijumu raka. 

Tekst: Milica Jovanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/