Kate Moss okupira modnu scenu decenijama unazad, ali i sveukupnu kolektivnoj svest kada je svet mode u pitanju. Ona se profilisala do te mere, da je prevazišla regularnu ulogu modela, pa i supermodela.

Kate je postala svojevrsna modna institucija i simbol savremene kulture.

Tome  u prilog govori i jedan poprilično fascinantan podatak, a to je da se Mossova nedavno pojavila na naslovnici britanskog izdanja Vogue-a po 40. put!

(Tropska kampanja sa Britankom podelila mišljenja: Kate Moss za Saint Laurent u seksi summer izdanju)

Iako je i dalje nazamenjiva kada su u pitanju editorijali i brojne modne kampanje u kojima igra vodeću ulogu, njen jedinstveni pečat koji ostavlja uskoro može biti zaboravljen, jer će ga zameniti beskonačne paparaci fotografije i one već hiljadu puta viđene i repostovane na društvenim mrežama.

(Kate Moss: Tri prolećna izdanja modne ikone romantičnog i rok stila)

Međutim, u periodu kada je Kate bila jedinstvena modna fiksacija ona je apsolutno svakim svojim pojavljivanjem dokazivala zašto je to postala, bila i uprkos svemu ostala do dan danas.

Pistom je zvanično prestala da šeta davne 2004., s povremenim ekskluzivnim pojavljivanjima, ali njen uticaj na catwalk nikada neće biti zaboravljen.

Vivienne Westwood proleće/leto 1995.

Jedna od najboljih stvari vezanih za sponu između Kate i Vivienne, jeste ta što je Kate obožavala rad dizajnerke mnogo pre no što je počela da nosi njene modele na pisti.

Posedovala je jedan od njenih čuvenih korseta s početka 90's ere, kao i kultni par potpetica sa šiljcima - koje i danas nosi. A, onda je te 1995. godine postala vodeća senzacija na reviji pod nazivom "Erotic Zones".

Naime, Kate je prošetala pistom obučena u najmanju moguću mini suknju ikada načinjenu, apsurdno vrtoglave roze sandale i plavi musketarski šešir sa rukama prekrštenih preko golih grudi, držeći sladoled.

Ovo je bio njen prvi "wa woom" efekat koji je izazvala na pisti, ali ne nikako i poslednji.

John Galliano proleće/leto 1994

Ako postoji dizajner koji ume da napravi šou, to je John Galliano, a upravo je Kate bila jedna od zvezda takvog modnog spektakla. Na početku karijere proslavljenog britanskog dizajnera, dok je zbog dugova spavao na podu spavaće sobe svog prijatelja. Mossova je odigrala vodeću ulogu u bajkovitoj modnoj priči koja je Gallianu utrla put do zvezda.

U pitanju je revija inspirisana legendi o princezi Lukreciji, ženi koja je pobegla iz visokog ruskog društva u sred noći, sakrivši dragoceni nakit u brushalter, vukući za sobom ogromnu krinolinu po snegu.

Na YouTube snimku pred izlazak 20-godišnje Kate na pistu, može se videti jedan od najdragocenijh video trenutaka zabeleženih u novijoj modnoj istoriji: Mladi John Galliano obučen u odelo sa printom britanske zastave, koji daje instrukcije još mlađoj Kate kako da prošeta pistom "Zamisli da te jure vukovi" govori joj dizajner, a kada ona počne da trči po njenogim instrukcijama, on uzbuđeno dovikuje za njom "Daaaa, Kate! To, to! Opako, opako".