Pantoneova Boja godine proglašenje je koje se čeka sa velikom radošću. Trenutak je to u kome se postiže nepisani koncenzus, važnošću ravan horoskopu.

Sugeriše kvalitete na koje bi trebalo da obratite pažnju, te toj mešavini nadene simboličku nijansu koja ih povezuje.

Sećate li se sveprisutnosti millenial pink ružičaste? Tri godine otkako je Pantone 2016. godine klimnuo glavom kao it boji, još uvek se nalazi na majicama sa izlizanim printovima. 

Godine 2020. to će biti nešto dosdadnija nijansa, u pitanju je “klasično plava” – broj 19-4052. Rečima Mirande Priestly - „Groundbreaking!“.

“To je boja koja predviđa što će se sledeće dogoditi”, rekla je Laurie Pressman, potpredsednica Instituta za boje Pantone koja bira Boju godine. “Što će nam doneti budućnost dok odlazimo u večernje sate?”

Ono što najviše smeta oko izbora za boju 2020. nije da je ružna - o ukusima se, naravno, ne raspravlja - već j prosto i jednostavno dosadan. Što je možda i gori zločin. Čak je i izbor za 2018. godinu, parma ultra ljubičaste, ipak pokrenuo neku raspravu.

Ne postoji ništa što posebno privlači bilo koga ovoj plavoj nijansi. Dočarava čitavu litaniju suvoparnih asocijacija poput policijske ili školske uniforme, starog Facebooka i modnih izbora Angele Merkel.

Izvor: elle.hr