Život supermodela ne vrti se samo oko glamura. Ima tu dosta rada. I to dugogodišnjeg, jer samo nekolicina je rođena sa talentom koji ne mora da se usavršava, nadograđuje i oblikuje.

Jedna od ključnih stvari koje svaki model mora da nauči, jeste poziranje, odnosno mogućnost da zauzme što više različitih poza kako bi editorijal, ili Lookbook bio što zanimljiviji.

Ukoliko želite da se malo zabavite a možda i svoj Instagram osvežite sa jednom profi fotografijom u stilu najboljih supermodela, verujemo da će vas sledećih sedam poza koje prate i naše smernice, naučiti kako da to uradite na najbolji mogući način.

Poza u skoku: Ovo je jedna od čestih poza koje viđamo u editorijalima koji prate kampanju za neku sportsku, mladalačku kolekciju i jedan od osnovnih studijskih snimaka koji voli svaki fotograf da uradi. Kosa leprša, odeća takođe pada drugačije, a kompletna fotografija ima tu fun notu.

Foto: Karlie Kloss za Neiman Marcus Art of Fashion Spring 2013 Campaign


Poza u trku: Top model mora da zna kako da pozira i kada trči. Bilo da to radi u patikama ili štiklama. Trčanje mora da izgleda kao krajnje obična, normalna, opuštena radnja, ali i puna energije pa je teško postići jedan clean, a atraktivan snimak. Butno je ipak da ste opušteni. Za energiju će da se postara ambijent i stajling.

Foto: Hana Jircikova za Juicy Couture Sport

Poza couture: Ispravite se, stavite ruke na struk, malo iskrivite leđa, a glavu nagnite malo u blagi profil. Kosu natapirajte, šminka nek bude upečatljiva. I da, obucite neku dugačku, balsku haljinu koja će podsetiti na savršene couture kreacije iz radionice Diora i Chanela.

Foto: “Dior Couture”  ( Patrick Demarchelier)


Poza "kao da leškarim u nekom lounge baru luksuznog hotela":  Najbolji mogući način da izgledate relaksirano, a ne umorno je da se opružite elegantno, kao da ste u poluležećem položaju. Ugledajte se na Limu. Perfektan spoj ležernosti i sofisticiranosti.

Foto: Adriana Lima ( Koray Birand za Vogue Turkey)


Poza izbliza (up close): Dobar model zna kako da dominira i kada jedino oružje koje ima je svoje lice. Barbara Palvin je to dokazala.

Foto: Zoltan Tombor za Marie Claire Hungary


Poza s fokusom na lice: Fotogeničnost i mogućnost da svojim fascijalnim izrazima stalno menjate svoj opis donosi dosta posla. Coco Rocha je savršen primer kako možete da zavodite kameru jednim provokativnim pogledom. 

Foto: Coco Rocha za Elle Ukraine March 2014 (Rankin)


Poza u kojoj ste naked, a pokriveni: Anja Rubik pokazuje da možete da se otkrijete, a da ne izgledate degutantno, neprimereno. Samo podignite ruke tako da zagrlite svoje telo, i topless će odmah izgledati fashion, dramatično.

Foto: Anja Rubik za Apart Diamond Jewelry Spring 2014 kampanju