Rođen na vrhu štikle italijanske “čizme” 1960. godine, u  gradu Lecce, Ennio Capasa je vaspitavan modom. Roditelji su mu bili vlasnici nekoliko vrhunskih butika, tako da je dečak rastao okružen kreacijama visoke mode. 

Nakon što je završio milansku Akademiju lepih umetnosti, Ennnio je osnovao Costume National čiji su zaštitni znak suptilni krojevi, tamni tonovi i krojački izvanredni detalji.

Pored duge italijanske tradicije vrhunskih krojača, Capasa nalazi inspiraciju i u hard rocku, funku, filmovima iz šezdesetih godina prošlog veka i body artu. Njegove modele nosili su Mick Jagger, Nicol Kidman, Cameron Diaz, Tom Cruise, Brad Pitt i mnoge druge zvezde.

Međutim, njegov zaštitni znak su njegov višestruki talenat i spremnost da se oproba na mnogim poljima. Tako je 1986. godine lansirao svoju prvu žensku ready-to-wear kolekciju, a 1993. godine dodao joj i mušku garderobu.

Dve godine kasnije pozabavio se lično unutrašnjim dizajnom radnji Costume National u Milanu, Tokiju, Njujorku i Hong Kongu, a uz razvoj linije parfema, kozmetike i veša, dizajnirao je i kostime za dve pozorišne predstave u Milanu.

Ljubav prema snažnim motorima odvela ga je u projekat s Ducatijem, u kojem je dizajnirao ograničenu seriju aksesoara, a 2006. godine čak i originalnog motora, pod imenom Black Dogo.

Proslavljajući 21. godišnjicu kompanije Costume National, Capasa je dizajnirao čak i novi model “alfa romea”, dodajući time još jedan objekt svom spisku kreacija – svakako ekstravagantnom, ali sigurno ne i konačnom.