Visoka i vitka, Roksanda Ilinčić radila je kao manekenka da bi bila u stanju da plaća svoje račune u Londonu gde se doselila krajem devedesetih godina prošlog veka. I sada njene kreacije izgledaju upravo kao da su namenjene manekenkama i kao da bi obične “smrtnice” teško mogle da izgledaju dobro u njima.

Međutim, upravo u tome i leži specifičnost njenih elegantnih večernjih komada – žena mora da smogne hrabrosti da odene Roksandinu haljinu i, tek tad, iznenađeno otkriva da upravo u tom kroju izgleda zaista sjajno.

Ilinčićeva se i danas rado seća Beograda u kojem je odrasla, njegovih divnih, toplih leta i romantičnih zima. Ne isključuje, kako kaže, ni mogućnost da se jednog dana i vrati. Zasad je njen dom i dalje u Londonu, gde živi srećno udata od 2000. godine. Nakon deset godina braka rođena je i ćerkica Efimia.

“Radujem se što je moda nešto od čega danas može da se živi”, kaže diplomirana studentkinja s čuvene škole Central St. Martins. “I moja majka je uživala u krojevima, imala svoju krojačicu koja je šila za nju, a meni pravila haljinice od ostataka. Ja baš nisam bila toliko oduševljena tim stvarima.”

Danas Roksanda ima sve razloge da uživa u svojoj “igri” s krpicama. Na njenoj reviji za 2012. godinu primećena je i Anne Vintour koja je, bez sumnje, na londonskom Fashion Weeku sastavljala potencijalnu listu za Prvu damu Amerike. A to je lista na kojoj se Roksanda već i ranije dobijala zasluženu poziciju.