Rođen u Savoji 1914. godine, Pierre Balmain  je po završetku Drugog svetskog rata otvorio modnu kuću. Premda je studirao arhitekturu, uzimao je i časove kod dvojice velikih kreatora tog vremena – Molyneuxa i Luciena Lelonga, a njegova velika prijateljica Gertrude Stein pozdravila je dolazak “novog francuskog stila”. On je otkrio sliku nove, aktivne žene – elegantne ali i slobodne.

Pierre je verovao da “pravljenje odeće predstavlja arhitekturu pokreta”, a njegova misija bila je da ulepša svet kao arhitekta. Tokom čitave karijere je naglašavao vezu između arhitekture i mode i tvrdio da “na haljini ništa nije važnije od njene konstrukcije”.

Balmain je postao simbol posebne elegancije, superženstvenog, luksuznog izgleda kakav su u to vreme forsirali Christian Dior i Cristobal Balenciaga. U njegovoj klijenteli je bilo zvezda i krunisanih glava - pored naklonosti mušterija poput Brigitte Bardot, Marlene Dietrich i Katherine Hepburn, Pierre Balmain je osvojio i titulu ekskluzivnog kreatora kraljice Sirikit s Tajlanda. Uspon ready to wear proizvodnje sedamdesetih godina omogućio je veliki prodor na tržište kompaniji Balmain, koja danas izdaje više od dve stotine licenci.

Nakon smrti nezvaničnog “kralja francuske mode” 1982. godine, sektor visoke mode je preuzeo Erik Mortensen, inače Pierrov prvi asistent još od 1951. godine, a nasledilo ga je nekoliko značajnih kreatora. Oscar de la Renta bio je na položaju umetničkog direktora za visoku modu od 1993. do jula 2002. godine. Od 1998. do marta 2000. godine je na poziciji umetničkog direktora ready to wear Balmaina radio Gilles Dufour, inače 15 godina desna ruka Karla Lagerfelda. Dizajniranje ready to wear kolekcije su zatim vodili Laurent Mercier (2002-2004) i Christophe Decarnin (2006-2011) kojeg su investitori doveli da oživi brend. Vlasnik brenda Alain Hivelin tada je tvrdio da se prodaja udvostručila nakon ovog postavljenja i predviđao prihod od 28 miliona dolara u 2009. godini. Inače, cene Balmainovih kreacija su notorno visoke.

Na čelo kreativnog tima RTW muške i ženske odeće je 2011. godine došao Olivier Rousteing. On se priključio Balmainu 2009. godine, nakon petogodišnjeg iskustva na poziciji kreatora u kući Roberto Cavalli. Oliver je, inače, rođen u Bordeauxu i završio je modu na Ecole Superieure des Arts et Techniques de la Mode (ESMOD). Znalci kažu da je Rousteing na debiju nastupio oprezno i bez velikih promena u estetici slavne modne kuće.