“Bio sam nesrećan u detinjstvu”, priča Stefano Pilati “jer mome ocu nije valjalo ništa što bih rekao ili učinio, ništa što bih obukao ili poželeo. Samo dok sam crtao nisam bio sam. I zato sam odlučio da pripadam tom drugom svetu. Svetu mode, koji mi je izgledao tako prelepo.”

Rođen u Milanu 1965. godine,  Stefano je prvo pokazao interesovanje za arhitekturu, ali je već sa sedamnaest godina počeo da stažira kod Nina Cerrutija. Godine 1993. angažovao ga je Giorgio Armani kao pomoćnog kreatora za mušku kolekciju, a dve godine kasnije prelazi u Pradu gde postaje šef odeljenja za istraživanje i razvoj. Unapređen je u pomoćnog kreatora Miu Miu 1998. godine i na toj poziciji je radio kako na muškoj tako i na ženskoj kolekciji.

Postao je glavni kreator u Yves Saint Laurentu 2000. godine i radio za Toma Forda pune četiri godine, a nakon njegovog odlaska 2004. imenovan je za kreativnog direktora. Inauguralni komad bila je suknja u formi lale, prema kojoj su mnogi kritičari tada izrazili priličnu skepsu. Međutim, lala-suknja ubrzo postaje obavezni deo ženske garderobe. Tokom godina koje je proveo na položaju broj 1, Pilati je uspeo da održi nivo klasične elegancije, pojača moderne elemente a, uz sve to, i poveća prihod kompanije.

Pilati priznaje da je ponekad zastrašujući raditi u senci nasleđa slavnog Saint Laurenta. “On je uradio zaista sve”, izjavio je Pilati za New York Times 2008. godine. “Čovek treba samo da pođe u arhive YSL i imaće osećaj da je Saint Laurent razmišljao o svim mogućim idejama koje bi nekome mogle pasti na pamet. To jeste zastrašujuće.”