Lanvin je imenovao Petera Coppinga za novog umetničkog direktora, završavajući time potragu za dizajnerom koja je trajala više od godinu dana usled nestabilnosti francuskog brenda. Copping, rodom iz Velike Britanije, postaje kreativni direktor za žensku i mušku odeću od septembra 2024 - saopštila je kompanija.

Nedavno je Copping radio u Balenciagi, sarađujući sa kreativnim direktorom Demnom na spajanju revolucionarnih silueta španskog brenda sa Demninim stilskim izrazima. Peter je takođe radio na stilizovanju poznatih ličnosti i ambasadorki brenda, poput Kim Kardashianin (potpuno crni ansambl na Met Gali) te toalete za dodelu Oscara glumica Michelle Yeoh i Carrey Mulligan. Ti napori su podigli svest o kuturnom nasleđu Balenciage (na čemu smo mu veoma zahvalni!)

Copping je stekao iskustvo tokom decenije rada sa Marc Jacobsom na uspostavljanju ženske ready-to-wear linije u Louis Vuittonu. Bio je kreativni direktor Nina Ricci od 2009. do 2014. godine, a zatim je nasledio legendarnog dizajnera Oscara de la Rentu na čelu njegove istoimene njujorške kuće.

Imenovanje ima za cilj otvaranje nove ere za Lanvin, najstariju kontinualno operativnu kuću kuture u Francuskoj, koja je imala poteškoća da pronađe stabilan temelj od smene čuvenog dizajnera Albera Elbaz krajem 2015. godine.

U rasponu kraćem od jedne decenije, brend je prodat kineskom Fosunu, koji ga je izdvojio da bi kreirao Lanvin Group listiranu na njujorškoj berzi, te promenio tri kreativna direktora: Bouchra Jarrara, Oliviera Lapidusa i, poslednjeg, Bruno Siallelija, koji je napustio brend u aprilu 2023. 

„Dolazak Petera Coppinga u Lanvin je važna prekretnica u renesansi jedne od velikih francuskih kuća. Uveren sam da ćemo sa vizijom i tehničkom preciznošću Petera i uz nastavak istrajnosti naših timova globalno, identifikovati novu granicu u modi i doneti lepotu i rezultate u jednakoj meri“, piše u saopštenju brenda.

Imenovanje Coppinga ima za cilj da ponovo poveže Lanvin sa slavnim danima pariske mode posle Drugog svetskog rata: naime, Peter je lično odabran za funkciju u brendu Oscar de la Renta od strane samog dizajnera, koji je radio u Lanvinu i Balenciagi 1960-ih pre nego što je osnovao svoju istoimenu kuću u Njujorku.

Tokom dve godine u De La Renti, Copping je nastavio da neguje fokus kuće na neskrivenu romantičnost, voluminozne siluete koristeći hrabre grafičke tretmane i color blocking tehnike kako bi kolekcijama dao moderniji izgled. 

„Jeanne Lanvin je bila vizionarka svog vremena čiji su interesi i strasti prevazilazili modu, kao i moji. Izuzetno sam počastvovan što sam izabran za umetničkog direktora Lanvina i što ću moći, zajedno sa ateljeom i timovima, da pišem sledeće poglavlje za ovu ikoničnu kuću“, rekao je Copping u saopštenju.

Izvor: ELLE/N.K.