Sinoć (13. Septembra) završena je njujorška nedelja mode. Cvetovi, jarke boje, lepršavi modeli, pruge, retro komadi, pin-up, rokenrol... Osim trendova koji će se nositi sledećeg proleća i leta, kreatori su preporučili optimizam, nadu i pozitivne emocije...

Prikazujemo vam neke od učesnika prve nedelje mode za proleće/leto 2013

Diane von Furstenberg

Koristeći boje mahovine, nevena i maslačka Diane von Furstenbergpoziva na avanturu. Modernistička slika upotpunjena je kontrasnim bojama, pop artom, akvarel printovima na svili. Bela boja, cvetni dezeni, naborane suknje, svileni blejzeri, bermude, crno-belo-cvetna kombinacija jesu ključne reči kolekcije za proleće 2013.

DKNY

Ako vas definiše easy street style nova DKNY kolekcija je pravi izbor. Lako nosivi modeli, bledi džins, kačketi, bela sa odsjajem srebrne, maskirni dezenii stiletto patike ovog proleća nagoveštavaju sporty temu koja je upotpunjena kupaćim kostimima i velikim torbama. Teksas suknja i beli top ili mantil od platna ili tvida su samo osnove koje možete prilagoditi svojim potrebama od jutra do večeri. Neutralnost crne i bele razbijte „taxi“ žutom i imaćete savršeni NY look.

Marc Jacobs

Kolekcija inspirisana šezdesetim godinama prošlog veka i geometrijskim motivima. Bold pruge dominiraju i fenomenalno su istaknute na suknjama, topovima, tunikama i kombinezonima koji će biti apsolutni hit proleća. Zanimljivo je da nema pantalona, ali je zato akcenat stavljen na suknjama koje se nose nisko na kukovima u kombinaciji sa topom i jaknom. Tu su itunike dugih rukava koje su uparene sa vešom i štiklama čime je izbegnuta retro varijanta. Dominiraju crna i bela boja dopunjene bež i crvenom.

Anna Sui

Sve što ste ikad poželeli da izvučete iz maminog ormana i „pozajmite“ Anna Sui preporučuje za proleće 2013. Karirane košulje i jakne sa istaknutim rajsferšlusima, hipi košulje i tunike cvetnih dezena i džins. Naravno, glamur je upotpunjen haljinama sa animal printom i kombinacijom zlatne i plave. Tom svečanom looku pridodati su simboli anarhije: moto jakne, pocepane mrežaste čarape, špicaste cipele... Zaista, miks naizgled nespojivih stvari za one koji vole da izađu iz šablona.

Vera Wang

Prolećna kolekcija Vere Wang inspirisana je Indijom. Pamuk, bogato ukrašavanje, razlivene boje... Bermude, svilene haljine, pantalone u bogatim nijansama okeana, ljubičastoj i tamno zelenoj. Naglašeni detalji od čipke, v izrezi i suknje u obliku lale poderđene su ženstvenosti koja je maksimalno naglašena ljubičastom haljinom bez ramena.

Calvin Klein

Na prvi pogled može se steći utisak da su haljine pomalo pin-up, ali želja kreatora Francisco Coste je bila da za liniju Calvin Klein uradi ultra moderne varijacije bez tradicionalne retro konotacije. Erotski, ženstveno, urbano i šik. Haljine, odela i suknje su visoko sofisticirane što jepostignuto korišćenjem crne i bele boje kojima je dodata i boja voska.

Ralph Lauren

Inspiraciju za prolećnu kolekcijukreator je pronašao u Španiji. Sasvim prirodno s obzirom da je Lauren simbol elegancije. Haljine ukrašene čipkom, vez na svili, prugaste pantalone koje prati puno aksesoara – torbe, beretke, nakit... Intenzivne boje i materijali su samo dodatak luksuznim kreacijama.