Slavni francuski kreator Pierre Cardin je predstavio svoju haute couture kolekciju, šezdeset godina nakon njegove epinomne prve revije i skoro dvadeset godina nakon poslednje (1996.)

91-godišnji veteran u svetu mode, Cardin, čije modele su nosile Jovanka Broz, Jackie Kennedy, Grace Kelly ali i mnoge druge dame je novu kolekciju prikazao van tradicionalnih Nedelja visoke mode, uz obrazloženje da već odavno ne mora da "robuje" internacionalnom fashion rasporedu.

"U svetu mode sam više od 60 godina, i sada želim da prikažem nešto svoje kada ja to poželim, van umrežene i ustanovljene fashion scene. Ne želim više da se pridržavam bilo kakvih striktnih pravila," izjavio je Carden nakon revije koju je priredio u svom pariskom restoranu Maxim.

Tokom revije koja je trajala 40 minuta, Carden se trudio da ostvari interakciju sa publikom. Kompletnu kolekciju u kojoj smo videli modele s vrlo futurističnim detaljima i geometrijskoj formi, kao što je kožna tuxedo jakna, duga, graciozna crna haljina sa kupastim rukavima i haljina sa talasastim karnerima, slavni kreator je osmislio pod novim imenom brenda – Maxim de Paris (pošto više nema zvanično pravo na slavno ime brenda).

"Ovo je jedna moderna kolekcija, u kojoj dominiraju forme koje nisu strukirane, bez dugmadi ili komlikovanih detalja. Uglavnom slobodne forme u kojima svako može da se oseća komotno i prijatno."

Carden je naglasio da se nada da će ova kolekcija pomoći teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj je Francuska.

"Kada napravite haljine ovog visokog kvaliteta i kroja,  bogata klijentela će ih kupiti, a mi moramo da podstaknemo ljude koji imaju dovoljno para da troše. To je jedini način da preživimo."