Poznati engleski kreator John Galliano je dobio pravo da brani svoj slučaj protiv bivših poslodavaca, renomiranih modnih kuća Dior i John Galliano, koje obe pripadaju grupaciji LVMH, na sudu koji se bavi radnim ugovorima, odnosno sporovima između zaposlenih i poslodavaca.

Apelacioni sud u Parizu je odbio Diorovu molbu da se suđenje prebaci na Trgovački sud, naloživši kućama Dior i John Galliano da obe plate po 2.500 eura dizajneru, kao i da isplate sve dosadašnje sudske takse i troškove, preneo je sajt Women's Wear Daily.

Galliano – koji je otpušten u martu 2011. godine nakon antisemitskih izjava koje je uputio u jednom pariskom baru, u vidno alkoholisanom stanju– na sudu je zatražio da mu se plati odšteta od 6 miliona eura zbog tadašnjih otkaza.

U februaru 2013. godine, francuska modna kuća Dior je zatražila da se slučaj prebaci na Trgovački sud, s obzirom na vrlo delikatnu prirodu slučaja. U molbi je bila naglašena želja, odnosno stav da bi Galliano trebao da se vodi kao nezavisan poslodavac, a ne kao običan radnik. Međutim, advokati slavnog dizajnera su zahtevali da se kreator registruje u slučaju kao zaposleni, plaćeni član ekipe koji ima jednaka prava kao svi drugi.

Galliano je nakon otkaza koji je okončao njegovu 15-godišnju karijeru u Dioru, izjavio na Javnom sudu gde ga je teretila optužba za uvredu u javnosti, da je određeni ispad pod dejstvom nekoliko opijata i usled konstantnog stresa na poslu.

"Odluka da raskinemo ugovor sa gospodinom Gallianom je bila jedini logičan rezultat nakon incidenta i bazira se na fundamentalnim principima i pravnim pitanjima, " stoji u saopštenju brendova. "Christian Dior Couture je renomorana kuća koja poštuje osnovna ljudska prava i osuđuje bilo kakvu vrstu diskriminacije, i takav stav moraju da imaju svi zaposleni, bez izuzetaka."