Sedeći u svom stanu, sa cigaretom u ruci, Gabrielle Chanel je odlučila da pozove tadašnju urednicu  Harper's Bazaara, Carmel Show i ispriča joj svoje namere.

Petnaest godina je prošlo od kako je Gabrielle poslednji put držala makaze i krojački metar, a sada je čeznula za povratkom poslu. Bila je razočarana i demotivisna onim što su modne kuće uradile za vreme njenog odsustva. Više decenija pošto je konačno oslobodila žene i njihovu odeću, Coco nije mogla da razume  povratak korseta, koje se smatrala nepotrebnom ekstravagancijom. Gabrielle Chanel je verovala da je jedino žena u potpunosti spodobna da oblači drugu ženu – a ono što je nedostajalo prethodnih godina, odlučila je da nadoknadi svojom povratničkom revijom u ulici Cambon, 5. februara 1954. godine.

Gabrielle Chanel je imala 71 godinu, ali samopouzdanje koje godine nisu mogle da naruše, razorila je francuska štampa. Kolekcija je primljena bez aplauza u njenoj zemlji – uz oštre i negativne kritike. Njen trud, međutim, nije bio uzaludan, jer je priznanje uskoro stiglo sa druge strane Atlantika. Odlučna da nastavi, u inat svojim kritičarima, ali uz podršku američkih medija i kupaca, njena zvezda je ponovo zablistala punim sjajem.

Kolekcija iz 1958. godine, potpuno je učvrstila je njen povratak. Odjednom, jakne i odela od vune i tvida, odavno zaboravljeni kao demode, postali su prepoznatljiv stil kreatorke i modne kuće koja nosi njeno ime.

Do kraja pedesetih godina, Gabrielle Chanel postala je dizajnerka koju bira elita, društvena i filmska. Holivud je bio preplavljen glumicama obučenim u Chanel kreacije, a bliže njenom domu Delphine Seyrig nosila je malu crnu haljinu u filmu L’Année dernière à Marienbad, 1961. godine.

Filmu koji je osmislio, napisao i režirao Karl Lagerfeld, vraća nas u ovaj težak, ali i pobednički period u životu Gabrielle Chanel. Snimljen je u istorijski preciznoj scenografiji stana u pariskoj ulici Cambon i predivnog salona i ateljea koji se nalaze ispod. U filmu glume Geraldine Chaplin kao Gabrielle Chanel, Rupert Everett, kao novinar kome Gabrielle priča svoju životnu priču,  Anna Mouglalis, Lady Amanda Harlech, Arielle Dombasle, Kati Nescher, Vincent Darré i Sam McKnight.