Ako ste se kojim slučajem pitali ko predvodi američku modnu industriju, sada biste morali već da znate: Anna Wintour. Čuveni muzej Moma (The Metropolitan Museum of Art) objavio je u sredu da je prostor za eksponate u kojem “stanuje” The Costume Institute preimenovan zvanično u The Anna Wintour Costume Center. Da, da. Dobro ste čuli. Mi se ne šalimo.

Kako prenosi WWD, izložbeni prostor u kojem se nalazi pored prostora za izlaganje još i biblioteka, laboratorija i deo za istraživanje trenutno je u fazi renoviranja, čiji se kraj očekuje sredinom maja.

Ovoj odluci muzeja, možda daleko više od Anninog modnog uticaja i rada, doprineo je njen dobrotvorni rad, odnosno status mecene svih dosadašnjih modnih izložbi u Momi. Prema pisanju WWD, Anna je do sada prikupila više od 125 miliona dolara u poslednjih 20 godina, a najveći deo para urednica modne Biblije prikupila je na dobrotvornoj gala večeri Met Gala koja se održava jedanput godišnje.  

Pomenuta gala je postala jedan od najvećih događaja u Njujorku koji su mnogi prozvali “modni Oskar”, ali budimo realni, Met Gala ima daleko veća imena na popisu gostiju od prestižnih filmskih nagrada jer pored poznatih ličnosti iz sveta filma i muzike, tu su i fashion zvanice.