Kako po Vašem mišljenju možemo da brinemo o održivosti tokom svakodnevnih aktivnosti?

AV: Po mom mišljenju, sve potiče iz porodice i kućnog vaspitanja. Na našoj kući imamo solarne panele i generalno sam vrlo oprezna i savesna kada je u pitanju upotreba energije, isključujem svetla i računare kada ih ne koristim. Takođe, moja porodica i ja veomavodimo računa i o tome koliko vode koristimo. U bašti imamo kompost, koji nastaje svojevrsnim recikliranjem nerazgradivog otpada biološkog porekla,  a i ja vozim auto sa pogonom na električnu energiju. Pažljivo biram gde idem u nabavku namirnica i uvek vodim računa o tome da izaberem organsku hranu. U radnju nosim platnene torbe, plastične izbegavam, i trudim se da ne bacam hranu. Kada je reč o poslu, javnosti je upravo predstavljena moja online prodavnica „Master and Muse”, koja služi kao prodajna platforma za društveno i ekološki održive brendove, sa sjajnim modnim komadima u ponudi.

Da li imate neki savet za kupce koji žele da se ponašaju odgovorno?

AV: Budite svesni toga gde kupujete. Da li se brend vodi pravilima održivog razvoja i da li ima takvu politiku? Da li je proizvod dugotrajan, lepo dizajniran i izrađen od kvalitetnih materijala? Staru garderobu ponovo koristite – dovoljno je da na iznošenoj suknji promenite porub. Nemojte odeću često da nosite na hemijsko čišćenje, jer mnogi komadi kojima na etiketi piše da treba na ovaj način da se tretiraju, zapravo mogu i ručno da se operu. Reciklirajte odeću. Gotovo svi materijali mogu da se koriste za razne vrste izolacija, pravljenje tepiha i krpa, ili se pak mogu dati nekome na ponovnu upotrebu, kao što to čini inicijativa za prikupljanje garderobe kompanije H&M. Postavljajte pitanja, time ćete proizvođače podstaći da vode računa o održivosti. Mi, potrošači, smo ti koji imaju kontrolu.

Šta je za Vas održiva moda?

AV: Održiva moda može da bude odlično dizajniran komad, dovoljno kreativan kako bi bio večan i fantastičan svaki put kada ga obučete. Ili, jednostavno, može biti savršenog kroja i forme. Održiva moda je i vintidž komad, koji svakim nošenjem dobija nov život,  a može jednostavno biti i fenomenalna moda napravljena na odgovoran način.

Koji su Vaši „must have” komadi?

AV: Moji najvažniji i brižljivo čuvani komadi su veliki broj divnih jakni i čizmi. Čizme mogu značajno da doprinesu svakom izgledu i, ako ih čuvate, mogu da traju zaista dugo. Jakne pak mogu bilo koji outfit da učine „pametnim” i takođe predstavljaju ključni komad.

Na koji način možemo da produžimo trajanje naše garderobe?

AV: Način na koji perete garderobu je veoma važan. Koristite deterdžente koji su prirodni, jer, nakon pranja, njihove štetne materije ostaju u vodi, a mi želimo da smanjimo količinu hemikalija koja dospe u životnu sredinu. Smanjite temperaturu na kojoj perete garderobu, veš kačite na otvorenom,  i, ako možete, izbegavajte sušenje u mašini. Takođe, vodite računa o tome gde nosite garderobu na hemijsko čišćenje, ako ste u mogućnosti birajte uvek servis koji se vodi ekološkim vrednostima. Sjajno je što H&M na etiketama sada ima i clevercare.info obeležje, pa kupci mogu da nauče kako da svoju garderobu peru na odgovorniji način.

Šta nosite na gala večerima i u posebnim prilikama?

AV: Uvek se trudim da nosim nešto što je napravljeno od održivih materijala. To može biti vintidž komad sa kojim sam sigurna da imam jedinstvenu haljinu, a tu je i činjenica da je starija garderoba često vrlo fino izrađena. Moja druga opcija je odevna kombinacija odgovornog proizvođača, koji brine o životnoj sredini u kojoj posluje. Postoje divne kreacije koje su napravljene na odgovoran način od strane kompanija koje zaista vode računa kako o ljudima, tako i o našoj planeti.

Koji su Vaši omiljeni komadi iz H&M Conscious kolekcije?

AV: Imam dva omiljena komada iz kolekcije Conscious Exclusive. Prvi je haljina u kimono stilu inspirisana 70-im godinama, sa širokim rukavima, napravljena od mešavine svile, kao i materijala Tencel® i Lurex®.  Ovo je zabavna i ženstvena haljina, savršena za izlazak. Druga je bela haljina napravljena od mešavine organskog pamuka i čipke, jednostavnog kroja sa dugačkim rukavima.

Kakav je osećaj biti zaštitno lice H&M Conscious i Conscious Exclusive kolekcija za proleće 2014?

AV: Veoma sam počastvovana i srećna što sam zaštitno lice Conscious kolekcija za ovo proleće. Kreacije su divne, a i zaista je fenomenalno sarađivati sa kompanijom koja deli iste vrednosti kao i ja. Veliko je iznenađenje i privilegija imati mogućnost da se upoznate sa radom na održivosti kompanije H&M, ne samo kada je u pitanju kolekcija, nego i njihova poslovna politika. Takođe, super je što H&M nudi kul i moderan dizajn, a u isto vreme je na čelu modne industrije kada je reč o održivosti. Ako je vaša odeća napravljana na bolji način, i vi ćete se osećati bolje!