Iako se o ulozi Barbike u kreiranju ideala lepote nije toliko diskutovalo, koliko se pričalo o modnoj industriji i njenom uticaju, moramo da priznamo da je omiljena lutka svih devojčica itekako imala uticaj na odrastanje i kreiranje definicije lepote.

I to u velikoj meri jer Barbika je od starta izgledala isto, kao Tvigi, kao najmršavija manekenka koja ima duge, seksi noge, plavu, sjajnu kosu, savršene usne i trepavice kojima maskara nije ni potrebna. Toliko savršena, i toliko nerealna.

Međutim, i svet lutaka se menja i prihvata da više nije trend da se promovišu nerealni standardi lepote, već oni koji odgovaraju proseku, odnosno pravim ženama. Podstaknut novim tendencijama kreator lutki i drugih igračaka Nickolay Lamm je odlučio da osmisli Lammily lutku koja podseća na Barbiku, ali na onu koja je kreirana prema proporcijama prosečne žene.

Lammy barbika ima telo jedne prosečne 19-godišnjakinje, smeđu kosu, akne, pegice i celulit. Sve ono što jedna tinejdžerka ima.

“Roditelji nas odavno već zovu s pitanjem da li mogu da kupe 'normalnu Barbie', što je rezultiralo time da pokrenem ovu ideju iako sam znao da je projekat osuđen ili na propast ili na masivni uspeh," izjavio je Lamm kome je trebala godinu dana da realizuje ovu ideju. Pored lutke, Nickolay je napravio i kratak video koji prikazuje anatomiju ove lutke koja košta 24.99 dolara.