Povodom izlaska poslednjeg nastavka jednog od njenih napjpoznatijih filmskih naslova Maleficent, u ovom slučaju Maleficent: Mistress of Evil, Angelina Jolie dala je eksluzivan intervju za američko izdanje magazina ELLE.

Tema razgovora ticala se Maleficent žene, ali ne u filmskom smislu.

U prevodu na srpski reč „maleficent“ bi označavala nekoga ko je zao ili opak.

U filmu ulogu glavne Zlobnice i veštice , tumači Angelina. Nažalost, u stvarnosti ove uloge su takođe dodeljivane ženama, ali ne zbog njihovih magičnih moći, već zbog straha od njihove moći.

Tokom istorije ženski rod optuživan je za veštičarenje, a neki od razloga za to su bili sledeći: 

nezavisnost i slobodu ponašanja po pitanju seksualnog života, zbog slobode govora o brojnim temama, a pogotovo o političkim stavovima, vlasti i religiji ili jednostavno samo iz razloga što su se odevale na neočekivan način.

Optužbe za veštičarenje korišćene su da bi se žena ućutkala i da bi se stekla kontrola nad njom, a to je činjeno u skoro svim kulturama i u praktično svakom veku, sve do danas.

To je toliko sumanuto, da iz ove perspektive sada izgleda čak i komično. Tako je sve dok ste nesvesni sledeće informacije: da se u mnogim državama i danas ilegalnim i nepristojnim smatra žena koja peva i pleše u javnosti. Kao što je to recimo u Iranu.

Isto tako žene koje se bore za svoja prava u brojnim zemljama su etiketirane kao loše majke, teške, devijantne.

Kao ambasador Ujedinjenih nacija putujem često u zemlje u kojima bih zbog svog poašanja ili načina razmišljanja završila iza rešetaka ili bih generalno bila izložena opasnosti.

Zastrašujuć je podatak da je čak 650 miliona žena i devojčica širom sveta moralo prislino da stupi u brak pre svoje 18 godine.

Ništa od ovoga što navodim vezano za nepravdu koja se vekovima čini ženskom rodu, ne spori da se nepravedni i strašni zločini načinjeni i čine se i nad muškaracima, među kojima i ono za veštičarenje i to tokom ovih "modernih" vremena takođe. 

Međutim, ukoliko se zagledamo u prošlost i sva dešavanja, ne možemo da se ne zapitamo:

Zašto je toliko mnogo vremena utrošeno na to da se žena zadrži na poziciji broj dva?

Ako iz ove perspektive pogldamo ove „veštice“, možemo vrlo lako da uvidimo kako su to samo bile žene koje su bile umorne od nepravde i zlostavljanja. Žene koje su odbile da prate pravila, želeći da slede svoja verovanja. Žene koje nisu odustajale od borbe za svoja prava, po cenu smrti, zatvora i odbijanja od strane pordice i prijatelja.

Ukoliko je to opako, svetu je potrebno više opakih žena. Više veštica!

Kada razmišljam o ovoj temi, razmišljam i o određenim muškarcima. Tada se neretko setim jednog oca koga sam upoznala u izbegličkom kampu u Pakistanu, tokom vladavine talibana. Ovaj čovek je do te mere bio pretučen zbog toga što je ćerku poslao u školu, da mu je beonjača bila potpuno žuta zbog oštećenja na jetri koje je batinanjem zaradio.

Koja je naša životna uloga i kako ćemo se postaviti u i prema životu, nešto je na čemu svi sami sa sobom moramo da radimo. 

Kao žene često možemo da skrenemo s puta, jer nas naši prirodni instinkti vode ka ulozi one koja neguje i brine, kao i one koja se povinuje i prilagođava očekivanjima društva.

Zadatak da zapitamo sebe ko smo mi zaista i kakvi želimo da budemo u ovom životu – ne, ono šta mislimo da bi drugi prihvatili, već ono šta smo zaista, može biti izuzetno težak. Međutim, kada slušate sebe onda možete i doneti odluku da iskoračite napred, učite i menjate se.

Često govorim ćerkama da je najvažnija stvar koju mogu da urade da razviju svoj um.

Uvek možete obući lepu haljinu, ali nije važno šta imate spolja, ako ono što imate iznutra – vaš um, nije jak. Nema ništa privlačnije, možemo reći čak i više očaravajuće – od nezavisne žene sa stavovima.

Sa ljubavlju, svim opakim ženama i muškarcima koji ih razumeju.

Angelina.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/