JUGOSLAV PANTELIĆ

predstavlja:

ANU KONJOVIĆ - TV lice
Čini mi se da je ova mlada žena dobar primer dolazeće zvezde sa pokrićem. Bez posledica odrastanja u uslovima tranzicionog  društva, Ana je pripadnica onog dela svoje generacije čija je opština Evropa, a država – naša planeta.

Svake nedelje uveče zajedno sa kolegom Lazarom Sakanom u emisiji Jelen top 10 servira nam kasnu rok večeru, na čijem meniju su uz pregled najboljih domaćih pesama i reportaže sa koncerata, ali i razgovori sa muzičarima, rok kritičarima, kao i svima onima koji ne žele da naša muzička sadašnjost bude bez budućnosti.

U novembru Ana će na velikom platnu (Artiljero, režija: Srđa Anđelić) pokušati da vrati Nemanju Vidića na Marakanu. Naizgled superjunakinja bez karakterističnog kostima, Ana je mlada studentkinja beogradskog Fakulteta dramske umetnosti, a pred njom je vreme u kojem će nas, siguran sam, još iznenaditi.

Sa jasnim stavovima o presudnim životnim temama, izraženom samosvesnošću i smislenom upornošću, to neće biti teško.PageBreak


MIROSLAV KARIĆ


predstavlja:

MARIJU ŠEVIĆ - slikarku
Moj prvi susret sa radom Marije Šević, kao uostalom i sa radom drugih umetnika mlađe generacije, dogodio se na godišnjoj studentskoj izložbi. Marija pripada onoj grupi umetnika koja ostaje dosledna mediju klasične slike, konstatno preispitujući njegove granice i potencijale.

Na prvoj samostalnoj izložbi Stanje uma, koju je nedavno održala u izlagačkom prostoru U-10, autorka u seriji pojedinačnih muških/ženskih figura prikrivenih identiteta, na krajnje suptilan način inicira čitav niz pitanja o poziciji pojedinca u aktuelnim globalnim društveno-političkim kretanjima, različitim aspekatima savremenosti i njenih implikacija u medijskom prostoru i svakodnevnom životu. Kako je to lepo primetila u tekstu za katalog izložbe istoričarka umetnosti Biljana Tomić, „danas ’stanje uma’ nije neutralan stejtment, već pozicija neprihvatanja...“.PageBreak



SONJA KOVACS


predstavlja:

TANJU ŠLJIVAR - dramaturškinju
Samo do pre nekoliko godina činilo se da će kvalitet dramskog stvaralaštva Biljane Srbljanović i Milene Marković ostati nedostižan san za nove generacije mladih dramaturga u našoj zemlji.

A onda su se pojavile najpre Maja Pelević i Milena Bogavac, a sada je tu i Tanja Šljivar.

Mlada (tek su joj 24 godine!) spisateljica poreklom iz Banjaluke diplomirala je prošle godine dramaturgiju na FDU u Beogradu, kada je dobila i uglednu nagradu „Borislav Mihajlović Mihiz“.
 Napisala je do sada dve drame – već je svima poznat komad Pošto pašteta, koji se izvodi u Ateljeu 212, a u kojem temu  zatvorenosti pojedinca i društva obrađuje na tako zreo način, karakterističan za mnogo iskusnije autore. Nedavno je beogradsku premijeru imala njena druga drama, Grebanje ili kako se ubila moja baka, predstava koja se bavi pitanjem nasilja među decom.

Promišljeno, suptilno iznijansirano, angažovano, smelo. Bravo, Tanja!PageBreak


MIRJANA KARANOVIĆ


predstavlja:

JOANU KNEŽEVIĆ - glumicu
Ona je jedinstvena. Unikat. Neponovljivo, uzbudljivo biće. Puna vere, odanosti, zanesenosti, radosti koju deli svima oko sebe, posvećenosti bez ograničenja.

Kada je upoznate, ne zaboravljate je. Još kad se pojavila na prijemnom ispitu, znala sam da je posebna, drugačija od svih. Jedanaest puta bezuspešno je pokušavala da ubedi razne komisije u svim novonastalim državama bivše Juge da treba da je prime na studije glume. Pitala sam je da li zna zašto su je odbili. Zbog mog izgleda, rekla je. Da li znaš da će ti uvek trebati dva puta više napora da ubediš druge da možeš da budeš glumica, da će te uvek gledati kao malu bucmastu devojku neobičnog izgleda, pitala sam je. Da, znam, jednostavno je rekla. I nikad joj nije bilo teško. Ona pokreće ljude oko sebe, njen entuzijazam je zarazan. Ona je „ružno pače“ koje ovih dana postaje labud.

Joana, ponosna sam na tebe.PageBreak

SLAVIMIR STOJANOVIĆ


predstavlja

VESNU PEŠIĆ - ilustratorku
Od srca preporučujem ilustratorku Vesnu Pešić, koja se potpisuje i kao BECHA. Mislim da ona već sada, sa 28 godina, ima izuzetnu kontrolu nad svojim likovnim talentom, vešto izgrađen umetnički izraz koji je na liniji sa svetskim tokovima. Na prvi pogled, njene ilustracije su deo savremenog i trendovskog, ali dubljim posmatranjem njenih kolaža uočava se likovna satira, vladanje humorom i estetikom kao nezamenjivom kombinacijom koja daje utisak autentičnosti duha.

Njeni radovi spadaju u najbolje što Beograd ima da predstavi, jer govori jezikom sveta, a nije odustala od sebe. Vesna je od onih talenata na koje ću doživotno biti ljubomoran – sa osmehom na licu.PageBreak

ALEKSANDRA KOVAČ


predstavlja

KATARINU ŠKUNDRIĆ - pevačicu
Desetogodišnja Katarina Škundrić je devojčica izuzetnog muzičkog talenta, lepote duha i glasa i snažnog karaktera, koju podučavam pevanju od njene sedme godine, kada je postala najmlađi pevač mog dečijeg hora Beogradski glas.

Kao muzički i vokalni producent i kompozitor, imala sam prilike da sarađujem sa mnogim vrhunskim pevačima, mlađim i starijim, ali je Katarina nešto posebno!

Pokazala je talenat i muzikalnost, profesionalnost i spremnost da ozbiljno radi na sebi i svom glasu kakve sam retko sretala
kod odraslih pevača. Ona je za mene neko ko iskreno i u potpunosti uranja u muziku, diše svaku notu i prirodno, bez napora, uvek sa osmehom na licu, pruža onome koji je sluša vrhunski muzički i emotivni ugođaj. Pesma Najbolji drug, koja se nalazi na albumu Beogradski glas 11, a koju sam posebno napisala za nju, nikoga ne ostavlja ravnodušnim!PageBreak

INGRID HULJEV


predstavlja

TIJANU MILUTINOVIĆ - modnu dizajnerku
U prethodnom periodu vodila sam nastavu završne, pete godine na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (atelje Savremeno odevanje) i uživala u razmeni kreativnog istraživačkog razmišljanja četiri sjajne studentkinje, Lidije, Mine, Nine i naravno Tijane.

Mladost i svežina koji krase ovu izuzetnu devojku rafiniranog ukusa, dinamičnost i konstantna potreba za istraživanjem, vođena sopstvenim snažnim osećajem za meru omogućavaju joj uspešnu saradnju u procesu realizacije sopstvenih idejnih rešenja. Visoka likovnost i inteligencija njenih crteža/modnih crteža govore prvenstveno o njenom unutarnjem razumevanju sveta – Tijana snažnim potezima jasno iskazuje usvojene estetske vrednosti tragajući za rešenjem.

Tijana Milutinović je svakako jedna od onih sjajnih mladih kreativnih osoba koje, kroz sopstveni rad u oblasti kreativne industrije, mode i umetnosti, mogu pridoneti pravilnijem razumevanju suštine kulture življenja u uslovima koje donosi budućnost.PageBreak

ANJA SUŠA


predstavlja

ANU GRIGOROVIĆ - rediteljku
Upoznala sam Anu pre dve godine, kada mi je kao tadašnjoj direktorki Malog pozorišta „Duško Radović“ ponudila divan tekst Pet dečaka savremene slovenačke autorke Simone Semenič kao predlog za svoju diplomsku predstavu. Anu je već tada pratila reputacija jednog od najuspešnijih studenata pozorišne režije na FDU, koja je bila potvrđena i nagradama osvojenim za studentske predstave, ali to u mom kontaktu s njom nije bilo presudno. Ono što je meni bilo zanimljivo jeste njeno zrelo i nadahnuto razmišljanje o pozorištu za mladu publiku i o jednom složenom i zahtevnom tekstu kakav je tekst Simone Semenič.

Tokom svog skoro desetogodišnjeg angažmana u „Radoviću“ retko sam bila u prilici da susrećem mlade pozorišne umetnike koji razmišljaju tako odvažno i koji su sposobni precizno da artikulišu i argumentuju svoju spremnost na rizik. Uverena sam da će se Ana pridružiti respektabilnoj listi pozorišnih rediteljki koje su danas veoma aktivne na domaćim pozorišnim scenama i kojih je, ponosna sam što to mogu da kažem, znatno više nego u vreme kada sam ja počinjala karijeru, čime je konačno uzdrman balkanski stereotip o režiji kao muškom poslu.PageBreak


DANIJELA DIMITROVSKA AMIDŽIĆ


predstavlja

ANTONINU PETKOVIĆ - modela
Prvi susret sa Antoninom vratio me je u prošlost, devet godina unazad, kada sam kao šesnaestogodišnjakinja prvi put otputovala u Pariz, baš kao što je to ovog leta uradila Antonina. Prepoznala sam potencijal i njenu veliku želju da postane jedan od vodećih svetskih modela. Osetila sam potrebu da joj prenesem svoja iskustva i posle dugih priprema, Antonina je otputovala na nedelju mode u francuskoj prestonici.

Lepa, visoka, vedrog osmeha i pomalo stidljiva, odavala je utisak devojke koja zna šta želi. Tokom prvog boravka u gradu svetlosti očarala je modne magove i skrenula na sebe pažnju modnih kuća kao što su Chloé, Valentino i Givenchy. Neke od njenih prvih revija na nedavno završenoj nedelji mode su Vivienne Westwood i Paule Ka.

Antonina je neko ko uz podršku svoje porodice, kao i matične agencije Models Inc.– Elite Model Look sigurno korača ka ostvarenju svog sna.PageBreak


MAJA LALIĆ


predstavlja

DIJANU NOVAKOVIĆ - arhitektkinju
Budimo realni – tražimo nemoguće, čuveni revolucionarni slogan koji je 1968. krasio zidove Pariza, danas može da važi i za talentovanu Dijanu Novaković i njen tim jednako darovitih mladih srpskih arhitekata. U jeku finansijske krize i bez značajnijeg prethodnog profesionalnog iskustva, ova mlada ekipa, jednostavnog naziva Autori, uspela je da osmisli i realizuje veoma zahtevan projekat Terra Panonica u Mokrinu – arhitektonsku atrakciju koja trenutno privlači veliku pažnju svetske stručne javnosti.

Pored Dijane, arhitektonski četverac osnovan 2009. godine, odmah nakon zajedničkih studija, čine i Maja Trbović, Aleksandra Nikitin i Dušan Nenadović.

Priča o Autorima i kompleksu Terra Panonica zaista zvuči kao san svakog mladog arhitekte. Međutim, kada upoznate ovu neustrašivu mladu damu i njene energične kolege, shvatite da jesamo jedan mali procenat sreće zaslužan za njihov uspeh, a da sve ostalo duguju talentu, trudu, spremnosti da uče iznova i hrabrosti da prihvate veliku profesionalnu odgovornost.PageBreak


NEBOJŠA BABIĆ


predstavlja

MILICU MRVIĆ - fotografkinju
Milicu Mrvić lično nisam upoznao, ali njen rad mnogo govori o njoj. Voli da se igra i uživa u onome što radi. A ko može da se igra u svom poslu, može da da kvalitet više. U njenim snimcima oseća se da radi sa ljubavlju, a to je osnov svakog rada koji vodi do pravih rezultata.

Ona otvara vrata maštovitog sveta režirane fotografije. Videvši projekat Kulinarske mrvice, neobičan serijal fotografija za koji je dobila inspiraciju prelistavajući prabakin kuvar, otkrio sam osveženje na našoj foto-sceni koje krasi, pored baveznog zanatskog znanja, duhovitost, kreativnost, likovnost, narativnost, maštovitost. Važno je istaći njenu redovnu izlagačku aktivnost i osvojene nagrade, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Verujem da do ovih uspeha ne bi došla bez praćenja najboljih učitelja koji su prepoznali i negovali njen talenat. Ono što danas čoveku nedostaje, u moru negativnih i sumornih vesti, strahova i stresova, svakako je svet optimizma i drugačijeg pogleda koji nudi Milica.PageBreak


IVAN TASOVAC


predstavlja

MAJU BOGDANOVIĆ - violončelistkinju
Maja Bogdanović, srpska violončelistkinja sa adresom u Parizu, jedna je od malobrojnih umetnica iz naše zemlje koja gradi uspešnu solističku karijeru u inostranstvu. Posle studija koje je završila na prestižnim muzičkim akademijama u Parizu i Berlinu, vrata svih velikih svetskih orkestara za nju su bila otvorena. Maja je, međutim, izabrala teži put solističkog umetnika, pa danas uspešno nastupa na značajnim svetskim koncertnim podijumima.

Maja je beskrajno šarmantna, prirodna i zrači specifičnom unutrašnjom energijom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ona je pravi dokaz da je nemoguće napraviti vrhunsku karijeru ako ne posedujete ljudske kvalitete, i to je još jedan od razloga što je čest gostujući solista Beogradske filharmonije.

Ponovo će nastupiti kod nas na jesen 2013, ovoga puta sa čuvenim koncertom za violončelo i orkestar Roberta Schumanna.