S dolaskom leta, a i povratkom stare realnosti, lista troškova se trostruka povećala. Želimo da putujemo, da izlazimo, da kupujemo, i pitamo se kako to sve ponovo postići.  

Iako negde u pozadini odzvanja ''More money, more problems'', dok nas The Notorius B.I.G-a podseća da novac nije najvažniji u životu, kao i da su ga slava i moć koštali duševnog mira, današnji milenijalci kojima poteškoću ne predstavlja samo kako uštedeti novac, već i kako zaraditi novac, ne bi se složili sa tim da im on nije neophodan. Naročito kada sve to saberemo sa nametnutim životnim standardom i očekivanjima sredine.

Prvi i najvažniji cilj jeste postavljanje realnih ciljeva. Važno je da za početak razumemo svoje potrošačke navike, naučimo da koristimo novac sa merom i uštedimo za stvari koje su nam prioritet. To ne znači da treba odmah da počnete da skupljate novac za stan ili kuću, ali znači da možete unapred da razmišljate gde sebe vidite, šta želite da imate i šta će vam biti potrebno za šest meseci, godinu ili dve.

Iako bi trebalo da na početku meseca prvo odvojimo novac za najvažnije troškove i račune, te ga ravnomerno raspodelimo do kraja meseca, u praksi to nije tako lako (a ni dosledno). Naime, koliko puta vam se desilo da ste morali da izdvojite ratu za kredit, ali ste onda naišli na novi model cipela ili torbe koje su vas potpuno zavele i navele da ih kupite? Naizgled beznačajni greh zapravo nas udaljava od postavljenih prioriteta zbog čega gubimo kontrolu nad potrošnjom (a vrlo često i nad životom).

Od odeće i poklona za važne proslave, pa sve do putovanja, automobila i stvari za kuću, štetnja novca je lekcija koja mora da se savlada. Zbog toga smo se konsultovali sa ekspertima iz domena finansija i dobili 5 praktičnih saveta.

Više štednje danas, znači više bezbrižnosti u budućnosti.

kako-uštedeti-novac
Pexels/Karolina Grabowska 

 1. Razmislite pre nego kupite (ostavite artikal 24h u basketu)

Štednja novca svakog meseca je teže nego što izgleda, posebno ako je plata sve vreme ista, to nam daje savršen izgovor da se ‘počastimo’. Kada nam stigne obaveštenje od omiljenog brenda da pogledamo najnovije cipele na sniženju, vrlo lako pribegnemo impulsivnoj kupovini. Stavite artikal u korpu, zatvorite računar i pustite da prenoći. Do sutradan razmislite da li su stvarno neophodne i vredne ulaganja.

2. Afirmacije

Loš sam sa novcem - da li vam ova rečenica zvuči poznato? Sve kreće od glave, a biti dobar sa novcem nije velika matematika (iako se čini). Motivišite sebe svakog dana da radite bolje, kreirate inovativnije i zarađujete više, a igra rečima uvek je poželjna. Snaga misli (a i volje) je nešto što će nas približiti uspehu.

3. Reci da aplikacijama

Aplikacije za štednju rade po principu povezivanja sa svim računima, te praćenju koliko novca zarađujete, a koliko trošite. One automatski proračunavaju koji deo možete odvojiti za čuvanje i daju mogućnost da ih prebacite na štedni račun, što je sjajan, brz i lak način da počnete odmah.

4. Plan analiza podela novca za samo 20 min. nedeljno ili mesečno

Ako nemate naviku da sebi odvajate nedeljni ili dnevni budžet, onda odvojte jednom nedeljno ili mesečno 20 minuta da proverite svoj račun, analizirate i isplanirate svoje troškove. Uradite to pre posla, jer ćete nakon proračuna sopstvenog budžeta biti motivisaniji i organizovaniji za posao. 

5. Podelite budžet na kratkoročni, srednjoročni i dugoročni
Ako ste se pitali šta su vam prioriteti, podelite ih u tri vremenska okvira: kratkoročni, srednjoročni I dugoročni. Kako vaš budžet ne bi bio narušen neophodno je da ova tri roka budu u balansu. Stavite na papir sve planove za ove periode i raspodelite novac. Ušteđen novac možete odvojiti za dugoročni plan, ili u potpuno novu kategoriju.