Imala si priliku da kreiraš specijalan stiker za ELLE new website. Koje su tvoje prve uspomene sa ELLE magazinom i u čemu vidiš njegov značaj?

Elle magazin mi je bio među hrpom magazina koje sam seckala stvarajući svoje prve kolaže, tamo negde na početku studija. Nikada nisam bila pasionirani kupac novih magazina, pre arhivator starih izdanja koja odišu nekim završenim, prošlim vremenima. Čeprkati po takvom materijalu, ne samo da inspiriše, već i daje svojevrstan uvid u duh jednog vremena.

Koji deo tvoje duše dolazi kao ekspresija tvog stvaralaštva?

Verujem da je to cela duša. I možda mi je baš zbog toga teško padao svaki period kada sam bila odvojena od kreativnog stvaranja.

Od vizije do ilustracije – kako izgleda njen razvojni put?

Da bih stvorila viziju, moram da razumem šta želim da kažem ili da razumem šta klijent želi da poruči. A često se desi, naročito u autorskim radovima, da je samo stvaranje ilustracije zapravo razvojni put ideje jer dok stvaram, razmišljam na tu temu i oblikujem je prema tome. Kao neka vizuelna introspekcija.

BECHA je kreirala specijalni stiker za ELLE NEW WEBSITE i otkrila nam kojim bojama boji sreću
Vesna Katanić 

Kojim bojama bojiš sreću, kojim nostalgiju, a kojim slobodu?

Sreća bi bila topao sunčev zrak, nostalgija je uvek neki zagasiti ton. Sloboda je bela i čista.

Ohrabruješ žene da počnu da rade freelance, fokusirajući se na ono što vole. Šta je po tebi potrebno da se odvažimo za tako nešto, i koje su prednosti i mane takve odluke?

Za freelance sam se odlučila onda kada sam uvidela da mogu biti finansijski samostalna sa onim što radim. Upoređujući rad u firmi sa radom od kuće i podvlačeći onu liniju sa ZA i PROTIV, shvatila sam da je freelance bolja opcija za mene. Ne nužno za svakog. A vreme pandemije je pokazalo koliko rad od kuće može da bude fleksibilan i uspešan. Takođe, lakše je nego ikad ponuditi ono što stvaramo i naći kupce na internetu, tako da je moja poruka bila i jeste da preduzetništvo i freelance jesu dobra kombinacija ako smo pronašli ono što volimo da radimo. Bitno je pratiti sebe, pratiti tržište i naći neku zlatnu sredinu u kojoj se osećamo dobro.

BECHA je kreirala specijalni stiker za ELLE NEW WEBSITE i otkrila nam kojim bojama boji sreću
Vesna Katanić 

Jednom si rekla da ti je kreativna crta koju neguješ pomogla da prebrodiš mnoge životne probleme. Šta bi poručila mladim ljudima – gde da nađu inspiraciju, snagu i volju?

Zvučaće kao kliše, ali ako imaš potrebu da stvaraš i kreativno se izražavaš kroz bilo koji medij, osetićeš tu srećicu nakon završenog... nečega.

I posle toga ćeš nalaziti i inspiraciju, i snagu, i volju u stvarima oko sebe, istraživaćeš, učićeš, samo da bi iznova mogla da uhvatiš taj momenat i opet osetiš tu srećicu! Divan osećaj.

Već neko vreme sam u sporoj traci što se tiče profesionalne karijere. I više nisam sigurna da li mi je teže da nadmašim svoje granice ili granice koje su, u međuvremenu, postavljene. U svakom slučaju, nadam se da će budućnost biti divna i uspešna kao bliska prošlost koje se sećam.

Intervju: Tara Đukić