Mnoge od nas se odluče na trošenje novca nego na štednju. Takva pravila trošenja su u biti konzumerskog društva i to ne čudi jer princip nagrade i kazne zapisan je u našem vaspitanju. Kad činimo nešto dobro, produktivno i uspešno naš usađeni impuls nagrađivanja i kažnjavanja podstiče nas da sebi priuštimo poklone. 

"Izvoli ove divne cipele, zaslužila si. Naradila si se, potrudila si se i sada izvoli ove lepotice." Kažemo same sebi, zar ne?

Takođe, kada smo tužne i neraspoložene, opet se odlučimo za dobro proveren mehanizam podizanja raspoloženja novim stvarima, večerom u skupom restoranu ili uzbudljivim putovanjem. Nagradu za uspešno savladanu prepreku ili ispunjen zadatak dobijli smo tokom odgoja, a godinama u sastavu obrazovanja. 

Što je rezultat bolji, nagrada je izdašnija, odnosno ocena veća. Kazna za neispunjen zadatak takođe je postala instrument s kojim smo se s vremenom pomirile, pa smo takav mehanizam usvojile kao prihvatljiv i uobičajen.

Racionalizacija troškova

Društvo koje nas “šarenim artiklima” uvodi u svet osmehaje deo nas, ali i mi smo deo njega. Koliko nam zapravo svih tih “nagrada” i “dizalica” raspoloženja zaista treba? U tom ružičastom la, la landu ipak je dobro s vremena na vreme racionalizovati vlastiti odnos prema finansijama kako se to šarenilo nagrada ne bi pretvorilo u dugove ili blokirane račune.

Stoga, postoji nekoliko provereno delotvornih preporuka kako uspešno da upravljamo vlastitim finansijama.

Pravilo broj 1

Divan je osećaj nakon napornog dana uživanje u stanu koji je lepo opremljen, koji je smešten na atraktivnoj lokaciji i koji nam pruža osećaj doma. Zadovoljavanje svih tih zahteva, pogotovo u velikim gradovima podrazumeva i velike izdatke. Zato je izuzetno važno postaviti granice preko kojih nećemo ići. Iznos koji ne prelazi 25% naše ukupne mesečne zarade racionalna je svota za rentu stana. Uz ovaj iznos izbećićemo trošenje preko svojih mogućnosti, a i ostaće nam dovoljno novca za ostale troškove.

Pravilo broj 2

Iako se na prvi pogled ovaj iznos čini prenizak, uopše nije. Vrlo je moguće kvalitetno i zdravo jesti s mnogo manje novca nego što inače trošimo. Naravno, da ćemo sa svog jelovnika brzu hranu i naručivanje svesti na minimum. Jednako kao i ostala jednostavna rešenja koja uopše ne deluju dobro niti na naše zdravlje niti na naš novčanik. Konzumiranje kuvanih obroka s puno povrća daće svoj doprinos i u sređivanju naše linije kao i stanja na računu.

Pravilo broj 3

Ovo je idealno vreme da uštedite na prevozu. Umesto potrošnje na gorivo ili gradski prevoz, dobra je ideja vožnja biciklom. Duge šetnje gradom takođe su dobro došle. Zanimljivo je koliko su sva ova jeftina rešenja i značajno zdravija od navika koje nam troše novac i pritom loše utiču na zdravlje. Ali, ukoliko je baš nemoguće sve obaviti biciklom i šetnjom, možete podeliti troškove s ljudima koji idu vašom rutom.

Pravilo broj 4

Ovo je deo planiranja koji je mnogim ženama najteži. Ponekad se čini da je lakše odreći se hrane nego lepih komada odeće ili šminke. Uz malo discipline, ovako ćete racionalizovati trošenje i kupiti ono što vam je zaista potrebno. Dobar savet je da se svaki put kada vas bleštavilo privuče zapiate, imam li već nešto slično i jel mi je ovo potrebno? Provereno pomaže. Sniženja i kuponi za popuste mogu dati svoj doprinos u štednji.

Pravilo broj 5

Dobra praksa u planiranju vlastitih finansija je odvajanje 10% mesečne zarade štednju. To može biti direktna uplata na štedni račun ili odvajanje tog iznosa u dobru staru kasicu prasicu. Ovakvo raspolaganje vlastitim budžetom pruža osećaj sigurnosti i izbegavanje finansijskih problema kada se pojave iznenadni troškovi. Takođe, namensko skupljanje novca za nešto što nam je potrebno, a veće je vrednosti, značajno može  da olakšati stvari.

Pravilo broj 6

Planiranje potrošnje npr. struje, može uvelike pomoći kada je ova stavka našeg budžeta u pitanju. Racionalna potrošnja vodr i struje ono je na što možemo da utičemo. 

Pravilo broj 7

Dobro je da ostavimo malo prostora da priuštimo sitnice koje nas uveseljavaju. Ali kako ne bismo preterale, možemo da sebi pomognemo tako što ćemo već unapred odvojiti iznos koji je namenjen upravo za to. Tada možemo neopterećeno da kupujemositnice. Ili jednostavno da ostavimo napojnicu u omiljenom kafiću. Kada se približimo samom kraju budžeta koji smo namenili za tu svrhu, moramo da se zaustavimo. U početku može biti teško, jer upadanje u zamku “ma, samo ću uzeti malo dodatnih para” može da naruši sve ostale stavke budžeta koje smo tako pažljivo isplanirale. A to nam nikako nije u interesu. 

Tekst: Dijana Ljubanović

Preuzeto sa portala: journal

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/