Sećam se trenutka kada su sredinom marta sve zemlje sveta, suočene sa širenjem pandemije virusa Covid-19, donele odluku o zatvaranju granica. Pored policijskog časa, to se pokazala kao mera koja je najviše preplašila stanovništvo. Deset dana pre uvođenja karantina vratio sam se iz Beča gde smo snimali naslovnu stranu za ELLE Wedding, nemajući predstavu da će mi to biti poslednje putovanje u 2020. godini. Nadao sam se da će sve potrajati mesec ili dva, i da će se moj život vratiti u normalu. Nažalost, to se ni danas nije dogodilo. 

Pošto mi svake godine preostane bar polovina godišnjegodmora jer sam slobodne dane donedavno koristio samo za polaganje ispita umesto za relaksaciju, morao sam da osmislim kako da ih iskoristim da ne bi propali. Jedini izbor za mene, kao i za mnoge u tom trenutku, bio je da odmor provedem kod kuće. Prvi put sam za pojam staycation čuo na crtanom filmu. Epizoda gde glavni lik izrazito želi da ode na odmor, ali je sprečen zbog finansijskih okolnosti bila je posvećena staycationu ili „kućevanju“, kako su ga u crtaću preveli. Izgleda da je bilo pitanje vremena kada će ovaj fenomen zaživeti i u realnom svetu. Kako se virusa nije povlačio, sve više sam po društvenim mrežama imao prilike da upoznam ljude koji uživaju u staycationu

Prema rečniku britanskog Univerziteta u Kembridžu, staycation predstavlja odmor koji pojedinac provodi u kući ili svom gradu radije nego da putuje negde drugde. Tetka me je kao malog nazivala „kućnom bubom“ jer sam većinu dana provodio u sobi igrajući igrice ili čitajući Harija Potera, pa mi ovaj koncept i nije bio stran. Međutim, kada sam 15 godina kasnije otkrio da su izlasci i provod najzabavniji deo sazrevanja, ništa nije moglo da me zadrži kod kuće, sve do pošasti zvane Covid-19.

Kako se sve odvijalo u prethodnih godinu dana, različite zamisli staycationa odjednom su bile nadohvat ruke. Neki su uveli dane bez tehnologije ili vikende posvećene priređivanju spa doživljaja kod kuće, nekima je to jednostavno bio dan u bademantilu i pidžami, nekima za šetnju ili za kuvanje. Drugi su pravili spisak stvari koje su inače zaobilazili u svom gradu, a koje su glavne turističke atrakcije svim strancima, a nekima je staycation bila retka prilika za potpunu izolaciju i posvećenost sebi. Ipak, ukoliko imate više od vikenda na raspologanju, predlažem balans svega i svačega, od rutina koje u samoći inače zapostavljate, do obilaska lokalnih destinacija koje se uvek nekako izgube u pukotinama.

Dan 1

Treba početi pre svega od sebe, a najpre od vlastitog tela i uma. Pravi balans za ta dva središta svakako je joga. Nikada nisam bio sportski tip, previše fizičkog napora i umaranje nisu my cup of tea, ali ova veština koja nam dolazi iz Indije jeste nešto što me je zainteresovalo kako bih razmrdao svoje telo. Iako je dosta joga centara sprovelo svoje treninge vodeći računa o merama zaštite od virusa, možete se opredeliti za alternativnu verziju preko aplikacija kao što su Yoga Coach, Daily Yoga Workout at Home i mnogih drugih. 

Dan 2

Naredni dan posvetite obilaženju izložbi i muzeja. Ukoliko niste sigurni da biste išli na mesta gde ima ljudi, možete pogledati i online izložbe koje su sada aktuelne na sajtu ulus.rs ili one na sajtu Narodnog muzeja pod nazivom Trebenište. U slučaju da ipak želite da protegnete noge, svratite do Muzeja savremenih umetnosti gde je trenutna postavka Ljubav je ljubav, legende modnog dizajna Jean Paula Gaultiera na kojoj možete videti neke od najlepših dizajna umetnika svetskog kalibra.

Dan 3

Sada kada ste namirili osnovne potrebe za vežbanjem i kulturnim uzdizanjem, vreme je da se malo posvetite svojim prijateljima. Već neko vreme po Instagramu iskaču sponzorisane objave koje nude sve što vam je potrebno za pravljenje domaćeg sušija. Ukoliko ste ljubitelj istog, sa samo par klikova pronađite idealan recept i propratni materijal. Ne siguram da će biti isto kao kada se opredelite za kućnu dostavu, ali sve je u iskustvu!

Dan 4

Stara narodna izreka kaže da je nakon prejedanja šetnja obavezna. Za tu priliku sugerišem izlet do Avale. Priroda je idealna za odmaranje i opuštanje, a ako vam je posao previše stresan, nema boljeg leka od svežeg planinskog vazduha.

Dan 5

Naporna šetnja može izazvati upalu mišića, pogotovo ako ste kao ja kupili „sto za krevet“ iz Ikee kako biste mogli da radite u najudobnijem položaju. Lenjost jeste jedan od sedam smrtnih grehova, ali ova godina zaista nije merilo. Da biste opustili mišiće od pešačenja, ležanja i svega što ide uz rad od kuće, relaks masaža je najbolji prijatelj. Sat vremena dremanja dok neko vraća balans telu restartovaće vas na fabrička podešavanja. Ako je pak ovo previše nežno, možda možete da isprobate reiki, sportsku ili čak terapeutski, ukoliko ste zaradili upalu mišića. Topla preporuka je maserka Dara Rančić i njen @masaza_soul_and_body studio.

Dan 6

Staycation se polako privodi kraju, a mozgu je potrebna prava zanimacija. Nema bolje do igranje društvenih igara. Ukoliko još uvek ne želite da se okupljate kod prijatelja, imate i čuvenu aplikaciju House Party koja se već dokazala u aprilu i maju, ali ukoliko želite da vidite sebi drage ljude, onda izvucite Twister, Riziko, pa čak i šah u slučaju da ste inspirisani serijom Queen’s Gambit. Od onih trenuto najpopularnijih izdvojio bih Katan, Dixit ili Jangu

Tekst: Aleksandar Nastasijević