Kada se prošlog septembra na proglašenju dobitnika Emmy nagrade za glavnu glumicu u drama-seriji, a povodom njenog performansa u HBO-ovoj Euforiji, začulo Zendayino ime, gledaoci su mogli da vide uzbuđenje njenih nominovanih kolega pre nego što se ekran prebacio na blago pikselizovanu Zoom sliku dvadesetčetvorogodišnje glumice koja je i najmlađa dobitnica ove nagrade u istoriji.

„Ovo je stvarno ludilo - ne želim da se rasplačem“, tada je rekla Lancôme ambasadorka, sklanjajući šiške sa lica i tapkajući tamno našminkane oči. Iza nje je sedela njena porodica uz vriske uzbuđenja. Zendaya se rado priseća tog trenutka kada ju je njen prijatelj Timothée Chalamet pozvao iz Francuske za ekskluzivni ELLE intervju, iako priznaje da se uplašila da će srećna galama njene porodice popuniti sve vreme planirano za tradicionalan govor zahvalnosti.

Svoj govor za Emmy nagradu zaključila je priznanjem da iako Euforija, sa svim prikazima droge, tinejdžerskog seksa i traume, možda nije svetao primer, ona iskreno veruje da nada leži u mladima.

Timothée Chalamet: Nismo se čuli od kad ti je dodeljen Emmy, čestitam!

Zendaya: Hvala ti, to mi znači. Potpuno ludilo, bio je to nerealan trenutak.

TC: Kako je to izgledalo, s obzirom na to da je događaj bio virtuelan. Jesi li unapred znala da ćeš pobediti?

Z: Nisam imala pojma.

TC: Nisi? Kako su onda uspeli da ti odmah uruče nagradu?

Z: Ljudi u zaštitnim odelima su sa nagradama otišli do kuće svakog nominovanog. Tako da, ako pobediš, brzo ti je uruče, a u slučaju da nije tako, okrenu se i odu zajedno sa nagradom.

TC: Au! (smeh) Barem si svoju mogla da zadržiš!

Z: Da! Moj asistent Darnell (Appling) zapravo je bio taj koji mi je na kraju uručio nagradu.

TC: Drago mi je zbog tebe. Vrištao sam kada sam gledao odavde! Sećam se našeg razgovara kada su te nominovali i kako nismo mogli da zamislimo na šta će sve to da liči zato što se ceremonija ne održava uživo. Ali, super je ispalo na kraju, a ti si „pokidala“.

Z: Hvala! Baš me uhvatila panika na pomisao kako treba da govorim pa sam zapisala neke teze u slučaju da pobedim. Da je sve išlo uživo, verovatno bih samo stala na binu i pričala iz srca. Ovako je i moja porodica insistirala da zapišem nešto. „Da se ne obrukaš“, kako oni kažu. A onda sam pomislila da je to loša sreća jer možda i ne pobedim…

TC: Nisi htela da urekneš.

Z: Upravo. Na kraju sam na dan događaja napisala te tezice za svaki slučaj, i stvarno je pomoglo zato što sam imala ogromnu tremu. Drago mi je što je moja porodica bila tu, oni su me umirili.

TC: Delovalo je kao idealan trenutak, pun ljubavi.

Z: Tako je i bilo. Svi su vrištali od sreće, kao što je to često slučaj sa mojom porodicom! Veoma smo bučni, a ja sam se plašila da će predugo da se raduju, pa će vreme koje otkucava za govor isteći i da ću stići da kažem samo nešto u stilu: „A... hvala vam.“

TC: I da će čovek u zaštitnom odelu da ti oduzme nagradu i ode.

Z: Tako je!

TC: Kako je izgledalo to glamurozno sređivanje koje je ove godine bilo osuđeno na kuću?

Z: Meni je to zapravo bilo sjajno. Imala sam priliku da se „picnem“ i obučem prelepu custom Armani Prive haljinu, da se našminkam i sredim frizuru i da onda samo siđem u dnevni boravak i budem sa svojim najbližima.

TC: Kao pun krug.

Z: Da! I mogli smo da se fotografišemo kod kuće, pa sam znala da ću biti zadovoljna ishodom.

TC: To je retka prilika da se odobre fotografije!

Z: Kada su događaji uživo, uvek posle toga cirkuliše neka fotografija koju ne možeš da smisliš, tako da smo ovaj put to izbegli. Zapravo su vrlo prirodno pravili virtuelnu tranziciju sa svim učesnicima, sve je bilo besprekorno organizovano.

TC: Možda ćemo od sada pa na dalje imati samo Zoom ceremonije!

Z: Moguće, ovo je ipak novi svet.

TC: U svom govoru istakla si da nada leži u rukama mladih, a to da je ona nasušna ljudska potreba jeste najbitniji deo poruke koji si želela da preneseš. Šta je tebi dalo nadu u prethodnoj godini i šta nada znači za tebe?

Z: Imala sam nameru da budem iskrena jer je ovo „beznadežno“ vreme, pogotovo u našoj zemlji. Znam da su mnogi moji vršnjaci besni i iscrpljeni zbog sistema u kome su odrasli i žive, a koji im samo škodi. Teško je prepoznati radost i lepotu u ovom trenutku, a to je toliko bitna stvar. Mi Afroamerikanci moramo da prigrlimo radost i ne dopustimo da nam je neko otme.

Na koji način Zendaya to sprovodi u svom životu, i ostatak intervjua, možete pročitati u februarskom broju ELLE magazina, koji je trenutno u prodaji!


Stajling: Law Roach
Foto: Micaiah Carter
Frizura: Kim Kimble za Kim Kimble Haircare
Šminka: Sheika Daley za Sixk. LA
Set dizajn: David Browne
Produkcija: Ben Bonnet za Westy Productions