Kada ste poslednji put napravili pauzu? Ne onu kada ste za ekranom telefona ili tv-a, već pravu - kada ste isključeni i fokusirani na sebe.

Svi ovi teški meseci sedenja kod kuće, samoće i anksioznosti ukazuju nam da je vreme za promene. Taj dugi period svodio se ili na preteranu produktivnost ili odugovlačenje u nedogled. U međuvremenu smo se vratili u normalnu svakodnevicu koja je odjednom postala agresivnija i intenzivnija kao nikada pre, kako bi se sve nadoknadilo. To može da dovede do toga da mentalno ’izgorimo’ i zato je krajnje vreme da se zauzmemo za sebe.

Zašto je pauza važna za nas?

Nauka pokazuje da je kraća pauza korisnija nego što mislimo. Studije kažu da odmor predstavlja ono što pomaže mozgu da nauči nove stvari. Pri čemu odmor u budnom stanju igra jednako veliku ulogu kao onaj kad spavate. To je period u kom naš mozak obrađuje sve pristigle informacije.

Takođe, pauze nam vraćaju motivaciju i fokus, poboljšavaju mentalno i fizičko zdravlje, produktivnost i kreativnost. Ovoj aktivnosti zvanoj ’pauza’ treba svi da damo prioritet.

Evo 7 jednostavnih načina da uključite pauzu u svoju svakodnevicu.

1. Komunicirajte

Obavestite svoje kolege o vremenu kada odmarate, kako bi znali kada nećete biti za svojim stolom. To će vam pomoći da se pridržavate vremena koje ste odvojili za sebe.

2. Postavite granice

Zapitajte se da li radite neke stvari zato što zaista želite ili zato što morate. Odredite prioritete, odbacite manje važno i vežbajte da kažete ’ne’. Jer ako ne cenite sebe i svoje vreme, onda vas ni drugi neće poštovati.

3. Vežbajte Niksen

Ovo je holandski koncept koji znači ’ne radi ništa’. To uključuje sve vrste ’besciljnih’ aktivnosti, poput zurenja kroz prozor, slušanje muzike. Isključite mozak i misli od 5 do 10 minuta tokom dana i prepustite se miru, tišini i trenutku.

4. Izađite napolje

Budući da svi znamo da je izlazak na otvoreno dobro i za psihičko i za fizičko zdravlje, zašto onda ne prošetati 10-15 minuta, par puta, u različito doba dana? Kako bi imalo svrhu, držite se podalje od telefona.

5. Dremnite

Pokušajte da dremnete 20 minuta tokom dana kako bi ste oživeli. Studije pokazuju da to pomaže u resetovanju tela i uma i povećava energiju i raspoloženje. Onda se ponovo bacite na obaveze i osećaćete se kao novi.

6. Radite nešto u čemu uživate

Motivišite se da napravite pauzu zakazivanjem unapred onoga što želite da radite. Pozovite prijatelje, pročitajte knjigu, zakažite šišanje, masažu ili pripremite sjajan ručak - neka ono u čemu uživate postane jedina neodložna obaveza. 

7. Proćaskajte

Ako ste u blizini ljudi sa kojima radite, nije loše imati kratke razgovore. Te ’mini pauze’ i skretanje pažnje na sasvim novu, bezazlenu temu, pomoći će vam da se osećate oporavljeno i rasterećno.

Priredila: Ivana Matijević