Menstruacija kontroliše složeni sistem hormona koji svakodnevno utiču na ženu, njen razvoj kako tela tako i emocija. Predstavlja ciklično krvarenje iz materice koje nastaje kao posledica ovulacije. Rezultat ovulacije je i proizvodnja hormona estrogena i progesterona koji služe za oplodnju jajne ćelije - trudnoću. Ukoliko oplodnja izostane, jajna ćelija puca, nivo hormona pada i nastaje ljuštenje materice. Krv i oljušteno tkivo materice izbacuje se kroz rodnicu a taj proces naziva se menstrucijom.

Prvi menstrualni period naziva se menarha, a prosečni uzrast njene pojave je od 12 do 15 godina. Menstruacija može da dolazi na svakih 21 do 35 dana i može da traje od 5 do 7 dana. Menstruacija prestaje u periodu menopauze koja dolazi između 45. i 55. godine života.

Sve ovo predstavlja normalan i očekivan tok menstruacije koja predstavlja bitan proces za svaku ženu, međutim, vrlo često može doći do neredovnosti.

Ukoliko se tvoja menstruacija nije ustalila u periodu puberteta, to može dovesti do različitih poremećaja kao što su neredovna menstruacija, amenoreja, menoragija, metroragija ili dismenoreja.

Šta je amenoreja?

Amenoreja se definiše kao odsustvo menstruacije tokom reproduktivnih godina života žene. Ona može biti fiziološka i patološka, dok patološka može biti primarna i sekundarna.

Primarna amenoreja

  • Kad devojčica starija od 15 godina još uvek nije dobila prvu menstruaciju ili u roku od 5 godina od prvih znakova puberteta - fiziološka amenoreja.
  • Hromozomski ili genetski problemi koji utiču na reproduktivni sistem
  • Hormonski problemi koji proizilaze iz problema s mozgom ili hipofizom
  • Strukturni problem s organima
Šta je amenoreja i neredovna menstruacija simptomi
Pexels/Karolina Grabowska 

Sekundarna amenoreja

  • Žena već ima redovnu menstruaciju koja se ustalila, ali posle nekog perioda prestane da dobija menstruaciju u periodu od 3 do 6 meseci
  • Razlozi za to mogu biti: trudnoća, laktacija, stres, hronična bolest, menopauza, operacije, gojaznost, primena lekova...
  • Simptomi: valunzi, curenje mleka iz bradavica, suvoća vagine, glavobolje, bubuljice, prekomerna maljavost...
  • Otprilike 1 od 4 žene koje nisu trudne, ne doje, i ne prolaze kroz menopauzu, dožive amenoreju u nekom trenutku svog života.

Izvor i više saznajte na: Izvor: https://www.nichd.nih.gov/health/topics/amenorrhea

https://www.nichd.nih.gov/health/topics/factsheets/menstruation