Porodiljsko odsustvo je pravo koje svaka žena treba da poseduje, ali to često nije slučaj. Dešava se da i kada postoji odsustvo, ono je ili jako kratko ili neplaćeno, pa to forsira nove majke da se brže vrate na poslove na koje fizički i emotivno nisu često spremne.

Plaćeno porodiljsko odsustvo bitan je pokazatelj koliko država čuva žene i decu. Ženi treba nekoliko nedelja, pa i meseci za fizički oporavak nakon porođaja, a svakako je to trenutak kada je najpotrebnija svom detetu.

Mnoge žene širom sveta nemaju dovoljno novca i prihoda da bi mogle da uzmu neplaćeno porodiljsko ili da bi mogle da izdrže s određenim procentom plate, pa se često prevremeno vraćaju na posao, što ima psihičke posledice i na majku i na dete.

Kako druge zemlje tretiraju porodiljsko odsustvo?

Na prvom mestu je Švedska, i to s 69 nedelja plaćenog odsustva. Na poslednjem mestu je Amerika. U Kaliforniji žene dobijaju samo 8 nedelja, i to neplaćenog porodiljskog. To nikako nije dovoljno za oporavak, niti ostanak uz dete u najranijoj fazi života.

Kako je u Srbiji?

Većina ljudi misli da žena u Srbiji ima pravo na 12 meseci porodiljskog odusustva, što i nije baš sasvim tačno. Porodiljsko odsustvo u Srbiji traje 3 meseca, odnosno do dana kada dete napuni 3 meseca, a onda može da ga produži do 12 meseci, na osnovu prava na negu deteta. Za treće i svako naredno dete, porodiljsko odsustvo traje 24 meseca.

U tom periodu, osnovicu predstavlja prosečna zarada ostvarena u prethodnih 12 meseci, podeljen s 18, što ispadne oko 65% plate, kao na regularnom bolovanju.

Plate često variraju zbog posledica inflacije, bonusa ili stečenog unapređenja, tako da srednja cifra u prethodnih godinu dana, često nije objektivna.

Situacija u Srbiji je nešto bolja od ostatka sveta. Šta vi mislite, da li je dovoljno 12 meseci porodiljskog odsustva, odnosno nege deteta?