Gender reveal ili farsa u dve boje? Analiziramo koliko je diskriminacije u popularnim videima otkrivanja pola deteta

Dokle ćemo gledati klipove gender reveala roditelja koji na roze boju reaguju vidno razočarano?

Rawpixel

Dragi roditelji, hvala što ste uspeli da snimite kako se radujete, danas ste rasekli kolač, probušili balon, ušli u zagrljaj jednom od dva plišana kostima, upalili baklje boje koja će najaviti da ćete dobiti bebu - plavu za naslednika ili roze za naslednicu. Plava i roze, od te iste boje zavisi reakcija roditelja, a i sudbina deteta.

Dve su slike, dve su boje, dva su sveta koja će živeti svoje sudbine u zavisnosti od toga da li su sin ili ćerka, i u zavisnosti od reakcije roditelja na pojedinačnu boju.

Recite nam vi koji ste se razočarali u roze boju, u jedan plod vaše loze i krvi: kome ONA pripada? Da li pripada budućem suprugu, a ne onima čije je grane plod? Šta simboliše roze boja za vas? Zašto sve ovo zvuči kao da je ćerka manje bitna u svojoj primarnoj porodici u odnosu na sina, zar je njen jedini zadatak da u sledećoj porodici rodi „naslednika“. Da li shvatate da isključivanjem ćerke, odbacujete svoj plod i nesvesno berete plodove patrijarhata. Nešto organsko, zamenili ste sa GMO (slična je računica…).

Dokle ćemo gledati klipove gender reveala roditelja koji na roze boju reaguju vidno razočarano? I kakva je to uspomena i poruka tom detetu pre nego da se rodilo? Zašto je tata sa kiselim osmehom prihvatio presek maffina u kom se videla roze boja? Dokle ćemo imati majke koje će reći da bi više volele da imaju dečaka jer će manje da se muči u životu od devojčice.

Šta nam to govori o životu devojčice, i sudbinama devojčica širom sveta, šta je toliko teško u tome - biti devojčica?

Zašto još uvek postoje očekivanja koja će roditelje usrećiti u odnosu na pol deteta, zar nije zdravije za naše društvo da se zadržimo na davnoj floskuli koja bi bila zvanični green flag, odnosno pozitivna poruka koja glasi: „Nek’ je živo i zdravo!“ (u najboljem mogućem kontekstu).

Međutim, opet se susrećemo sa statistikom u regiji i kod nas da dolazi i do prekida trudnoće ukoliko se sazna da je devojčica, ili se nastavlja niz rađanja dok se ne rodi dečak.

Donedavno, u porodicama od osmoro dece, gde je prvih sedam bilo ženskog pola, a poslednje, osmo bi bio dečak, dugo očekivani, jedan ali vredan, jedan koji bi umanjio vrednost sedam prethodnih. O tome su pričale naše bake, bake koje su se udavale, da nisu na teret svojima, baka kao što je naša baka od 92 godine. Hajde da čujemo kako nas savetuje o braku, o „prednostima“ udaje:

„Kada si u braku, ne možeš kako ti ’oćeš, moraš da poštuješ svekra, svekrvu, babu, muža, posle decu i tako. Od mog oca kupili su imovinu jer je sve išlo bratu. Tokom života tukli su me svekar, svekrva i muž. Ako hoćeš da opstaneš, moraš da trpiš da bi imala kuću. Ja sa svoje 92 godine i dalje nisam slobodna. Nemam ništa svoje, „dali“ su me u kuću. Al’ šta ću, ovde imam sve.“

Ovo je baka koja je bila devojčica, ko zna koja po redu, pre brata. Ovo je nečija ćerka, majka i baka, koja je trpela da bi imala kuću. Ovo su devojčice koje nemaju ništa, a mislile su da imaju sve.

2024 Rawpixel Ltd. 

I sada, kada razmislite, kada su nam nametnuli roze boju, ulogu tuđe kuće - jer nas udaju, ulogu kućne pomoćnice, kuvarice, čistačice, zašto su nas izuzeli iz uloge naslednice?

Ova pitanja postavili smo i mi u osmišljavanju kampanje „Koliki je moj deo“. Pored kultnog filma „Maratonci“ koji nas je inspirisao za slogan, bilo je potrebno izabrati i paletu boja koja bi najbolje predstavila temu ravnopravnog nasleđivanja, našu kampanju i istakla naš Instagram profil. Dominantno roze i plava, nisu bili naš slučajni izbor, već prate fabulu diskriminacije patrijarhalnog društva na dodatno ironičan način, uz najčešće lične priče devojčica, ćerki, majki, baka… žena koje su podelile potresne i interesantne priče koje za pouku ističu značaj ravnopravnog nasleđivanja, borbu za svoja prava i shvatanje posledica nakon odricanja od nasledstva.

Zakonski okvir koji sada više ne diskriminiše naslednike prema polu ranije je to nedvosmisleno predstavljao: s kolena na koleno, samo su muški naslednici bili priznati kao jedini legitimni uživaoci u pravu na nasledstvo svojih muških članova. Međutim, sada kada je zakonski okvir postao ravnopravniji u domenu nasleđivanja, zar ne bi trebalo da i naš gender reveal bude trend koji će da raduje i inspiriše, a ne da diskriminiše.

Želimo green flag utopijski gender reveal: Nek’ je živo i zdravo, pol nam nije presudan/važan.

Naša namera kao žena vrlo je jasna, mi uživamo u svom pravu, nećemo se odreći svog dela, znamo za bolje. Mi želimo da svaka žena dočeka svoje 92 godine i na pitanje svojih unučića odgovori da je doživela da se izborila za sebe i svoja prava, za svoje naslednike i naslednice i da svedoči društvu u kom gender reveal nije više farsa u dve boje, već proslava dvoje ljudi i njihovih porodica, u otkriću da očekuju prinovu i da će dobiti živo i zdravo dete, koje će bez obzira na pol, zdravo odgajati, bez očekivanja i stereotipa.

Decu bi trebalo da nesebično volimo i da im pružimo ravnopravne uslove za srećan, dostojanstven i topao život i dom.
Ovo je jedini gender reveal kom se radujemo na svom putu osvešćivanja društvene zajednice o ravnopravnosti polova i ravnopravnom nasleđivanju.