Lični stil je česta fraza koju koristimo u opisima nečijeg načina odevanja, smisla za modu, osećaja za detalj. Često, ideja otkrivanja sopstvenog stila je upućena na kopiranje odevanja Alexa Chung, Olivie Palermo i ostalih IT devojaka koje poslednjih desetak godina vladaju modnim svetom.

Da, za pronalaženje ličnog stila bitna je i inspiracija, ali ona ne mora i ne treba da podrazumeva imitiranje ili kopiranje tuđeg stila. Bitno je da prepoznate senziblitet, odnosno stil koji vam je blizak i da onda na osnovu njega kreirate svoj.

Drugim rečima, to šta neka omiljena blogerka ili influenserka nosi, nužno ne znači da bi trebalo da se nađe i u našem ormaru. 

Ukoliko još lutate u sferi stila a želite da pronađete svoj modni identitet, ovi koraci će vam sigurno pomoći u tome.  

1. Morate da budete svesni sopstvene građe

Da bi izgradili svoj stil morate da odredite kom tipu građe pripadate - da li je to list, kruška, jabuka, pravougaonik i shodno tome da birate modele koji vašoj figuri najviše imponuju.

2. Bitno je da pronađete komade po kojima ćete biti prepoznatljivi 

Možda je to nakit, sako intezivne boje, suknje na visoki struk - na vama je da odlučite. U domenu slavnih očigledni primeri su: Anna Wintour koja je postala sinonim za sunčane naočare, sestre Olsen prepoznatljive su po svojim dramatičnim, oversize siluetama, a Caroline Issa po crvenom karminu. 

3. Baza nek vam bude #basic

Crne salonke, bela košulja i mala crna haljina su nosivi u svim prilikama. Ipak i sami vi možete da pronađete dobar klasičan komad garderobe koji će biti večan i svojstven samo vašem senzibilitetnu - blejzer, mantil, plisirana suknja! Zašto da ne?

4. Moodboard tabla

Preporučljivo je da napravite neku tablu na kojoj ćete u sklopu kolaža zakačiti fotografije i isečke street style outfita, detalja koji vam se posebno sviđaju, kao mali mozaik svega što vam se dopada iz sfere mode. Ukoliko nemate vremena i prostora za jedan ovakav moodboard, možete to da uradite i na telefonu ili računaru.