"Samo želim svoj život nazad", rekla je Britney Spears tokom teške 24-minutne izjave koju je u junu dala sudu u Los Anđelesu, kao najznačajniji korak u suprotstavljanju očevom starateljstvu pod kojim je 13 godina. ''Rekla sam celom svetu da sam dobro i da sam srećna'', nastavila je. "Ali to je bila laž. Pomislila sam, možda bih, kad bih to dovoljno ponavljala, mogla to i da postanem. Bila sam u šoku. Traumatizovana."

Juče je Jamie Speras najavio svoju odluku da je spreman da odstupi (u nekom trenutku) od nadzora nad svojom ćerkom, i to je vest koju smo iščekivali sve ove mesece.

Bilo da je u pitanju to što ju je držao zatvorenu u domu i trošio njen novac, davao lekove protiv njene volje, uskratio osnovna reproduktivna prava, nesporno je da je Spearsovo starateljstvo bilo surovo, nemilosrdno i zloupotrebljeno. Podsetimo se, on se oslanjao na svoj ugled kao otac pop pevačice koji ima pravo da je usmerava, te pritiska da nastupa i snima, tvrdeći da je njeno mentalno zdravlje ugroženo i da on najbolje zna šta je dobro za nju. Za vreme njene navodne mentalne bolesti, zbog koje je Jamie tvrdio da ne može da donosi sopstvene odluke, Britney je zaradila 138 miliona dolara.

U svojoj izjavi iz juna, Britney je hrabrošću i doslednošću ukazala na protivrečnosti slike koju je njen otac stvorio o njoj i one koja je bila realna. ''Ne samo da moja porodica nije uradila ništa, već se moj otac zalagao za to'', rekla je. "Voleo je kontrolu koju je imao nada mnom, sto hiljada odsto."

U najnovijem odgovoru advokata Jamie Spearsa, navedeno je: ''Gospodin Spears je neprestana meta neopravdanih napada, a vrlo je diskutabilno da li bi promena staratelja u ovom trenutku bila najbolja za gospođu Spears''. Što samo implicira njegove dalje manipulacije, ali i pokreće pitanje - da li bi Britney bilo ukinuto starateljstvo ili bi samo dobila drugog staratelja?

#FreeBritney

Borba za oslobađanje Britney Spears daleko je od kraja, ali odluka njenog oca da se konačno odrekne starateljstva i prestane da kontroliše njen život - važan je trenutak u njenoj pravnoj bici. Pitanje je samo da li bi to značilo ukidanje potpunog starateljstva ili samo zamenu staratelja nekim novim.

Internet je s ljubavlju i podrškom odgovorio na ovaj potez - navijajući za Britney koja otvara novo poglavlje u svojoj karijeri i životu - kao slobodna, nezavisna i svoja ličnost.

Još uvek nismo došli do cilja, ali sloboda Britney Spears sve je bliža - i to je dobar razlog da danas slavimo njenu snagu, uticaj medija i javnosti, te dostizanje pravde.