Reboot serije Seks i grad izazvao je različite reakcije, no za dve žene bio je okidač koji je u njima probudio sećanja na traumatične događaje iz prošlosti. Premda se ne poznaju međusobno, obe su u razmaku od nekoliko dana kontaktirale The Hollywood Reporter, te istupile s vlastitim svedočenjima o seksualnom nasilju za koje su optužile Chrisa Notha.

Dve žene, pod pseudonimima Zoe i Lily, iznele su svoje tvrdnje o nemilim događajima koji su se navodno desili u razmaku od 11 godina.

Zoe, koja i dalje radi u showbiznisu, Chrisa je upoznala 2004. nakon fakulteta kada je počela da radi u kompaniji gde su Noth i druge zvezde često dolazile bog posle. Po njenom iskazu, glumac je često dolazio do njenog stola i flertovao, a nakon toga je nabavio i njen poslovni broj i ostavljao provokativne glasovne poruke. To je potvrdila i njena tadašnja šefica komentisavši da joj je bilo čudno što tada 49-godišnji Noth ostavlja poruke devojci gotovo 30 godina mlađoj od njega, ali da nije to smatrala alarmantnim jer je serija Seks i grad bila na vrhuncu i ''on je bio poput božanstva''.

Nakon toga, Zoe tvrdi da je u avgustu 2004. po pozivu Chris Notha odvela svoju najbolju drugaricu da upozna famoznog glumca u njegov stambeni kompleks u Njujorku - ali stvari su se okrenule kada ju je zamolio da mu donese knjigu na sprat. Navela je da je, kada je stigla gore, pokušao da je poljubi. Pokušala je da pobegne i da siđe, ali ju je Not povukao prema krevetu i skinuo joj šorts i donji deo bikinija, te je silovao s leđa.

Zbog tragova krvi, otišla je sa prijateljicom otišla u bolnicu, ali u strahu da joj neće poverovati — i da bi mogla da bude otpuštena ako iznese javnu optužbu, Zoi je ćutala i napustila ovu ustanovu sa brošurom za savetovanje i lekovima.

Druga žena, Lily, sada je novinarka, a Notha je upoznala radeći u nekadašnjem njujorškom klubu o.8 2015. Imala je 25 godina, a Noth 60 te je tada bio oženjen i imao jedno dete. Pozvao ju je na večeru, ali u vreme kad je kuhinja bila zatvorena, pa su pili vino, a kasnije ju je pozvao u svoj stan gde ju je, prema njenom navodu silovao. Ona navodi da je glumac bio njen idol i da je želela bolje da ga upozna, ali ne i da stupi u odnos sa njim.

Obe žene, opisujući detalje seksualnog napada iznose vrlo slične detalje tih traumatičnih događaja koje su godinama pokušavale da potisnu.

Odgovarajući na optužbe, Chris Noth izjavio je za THR: ''Optužbe iznesene na moj račun od strane osoba koje sam upoznao pre nekoliko godina i čak decenija su kategorički lažne. Ove bi priče mogle biti pre 30 godina ili 30 dana – ne uvek znači ne - i to je granica koju nisam prešao. Ti su susreti bili s pristankom. Teško je ne preispitivati tajming kada ove priče izlaze na videlo. Zašto se sada javljaju, ne znam, ali znam jedno: nisam silovao te žene''.

Stranica Diet Prada je u svetlu ovih optužbi izvukla stari novinski članak iz 1995., podsetivši još jednom da zlostavljanim ženama treba verovati od prvog puta kako se nasilje ne bi nastavilo. Taj članak iznosi jezivo svedočenje nekadašnjeg top modela Beverly Johnson. Manekenka je zatražila zabranu pristupa i unajmila telohranitelja zbog pretnji bivšeg dečka Chrisa Notha, a u sudskim se spisima navodi da je trpela fizičko i psihičko nasilje: Noth ju je tukao i pretio smrću, te se bojala za svoj život.

Ovi iskazi ponovo potvrđuju važnost stvaranja klime u kojoj se žrtve seksualnog i drugih oblika nasilja mogu osećati sigurno u istupu protiv svojih napadača, kako bi imale podršku u nošenju s traumom, te kako se nasilni obrasci ne bi nastavili. Naročito dok se ne utvrdi istina i ne bude završen spor.

undefined
Profimedia 


U strahu da joj neće poverovati — i da bi mogla da bude otpuštena — ako iznese javnu optužbu, Zoi je ćutala i napustila bolnicu sa brošurom za savetovanje i lekovima